مکانیزمهای مقاومتی مختلفی در جمعیتهای زنبوران عسل شناسایی شده است که به آنها اشاره خواهد شد.
رفتارهای بهداشتی: این رفتارها به صورت فرایند دو مرحلهای درپوشبرداری و تخلیه لاروهای آلوده توصیف میشود. در طی درپوشبرداری زنبوران جوان و میان سال اقدام به شناسایی سلولهای سربسته و شفیرههای آلوده به پاتوژنها و یا کنه واروآ نموده ودر مرحله بعد درطی فرآیند حذف زنبورها اقدام به تخلیه این سلولها مینمایند که این رفتار در زنبوران A.cerana و آفریقایی و زنبوران شرقی ترین قسمت روسیه ((Primorsky بخوبی دیده شده است. حذف لاروهای آلوده بدلیل حذف کنههای همراه سبب کاهش آلودگی در کلنیهای مذکور شده و نهایتاً سبب کاهش خسارت کنه واروآ میشود.
رفتارهای بهداشتی زنبوران عسل به عنوان عاملی مهم در مقاومت در برابر بیماریهایی مثل لوک آمریکایی، لارو گچی و کنه واروآ مشخص گردیده است. رفتارهای بهداشتی زنبوران عسل در نهایت منجر به اختالل در فعالیت تولیدمثلی کنه خواهد شد به طوری که هاربو و هریس در سال ۲۰۰۵ نشان دادند که رفتار بهداشتی عامل دفاعی مهمیبرای زنبوران انتخاب شده در جهت ممانعت از تولید مثل کنه میباشد.
جذابیت نوزادان زنبورعسل برای کنههای واروآ: از آنجایی که تولید مثل کنه واروآ در دوران شفیرگی زنبورعسل صورت میگیرد، میزان جذابیت کمتر لاروهای سن پنجم زنبورعسل اروپایی به کنه واروآ یکی از مکانیزمهای مقاومتی زنبوران عسل در برابر کنه واروآ محسوب میشود. تفاوت در جذابیت لاروهای زنبوران عسل به کنه واروآ جنبه ژنتیکی دارد. بینفلد و همکاران (۱۹۹۸) نشان دادند که بعضی از زنبوران و نوزادان کلنیهای خاص نژاد کارنیولان دارای جذابیت کمتری به کنه واروآ، هستند.
گوزمن و همکاران (۱۹۹۶) نشان دادند که نوزدان زنبوران کارگر آفریقایی نسبت به اروپایی به میزان دو برابر دارای جذابیت کمتری به کنه واروآ هستند. همچنین کارگران بالغ زنبوران اروپایی جذابیت بیشتری به کنه واروآ نسبت به کارگران بالغ زنبوران آفریقایی یا هیبرید اروپایی-آفریقایی داشتند.
رفتار نظافتگری: این رفتار یکی از مکانیزمهای مقاومتی زنبوران عسل در برابر کنه واروآ محسوب میشود. در طی این رفتار زنبوران کارگر بالغ توسط آروارههای قوی خود، کنههای واروآ چسبیده به بدن خود (رفتار خودتنظیفی) یا کنههای بدن سایر زنبوران درون کلنی (رفتار دگرتنظیفی) را جدا کرده، جویده و به کف کندو میریزند. زنبوران عسل دگرتنظیف اغلب کنههای نقاطی از بدن سایر زنبوران را میجوند که خود قادر به انجام این کار نیستند.
زنبوران عسل دگرتنظیف در آغاز توسط شاخکها، زنبوران آلوده را لمس کرده و سپس با آروارههای خود بدن کنههای انگل را میجوند. در طی رفتار نظافتگری زنبور آلوده شکم خود را سریعا به چپ و راست حرکت داده، یک یا دو پای خود را بر روی سر، سینه و یا شکم حرکت میدهد. مدت زمان این رفتارها از چند ثانیه تا ۲۰ دقیقه به طول میانجامد. قابل توجه است که این رفتار یکی از مکانیزمهای مقاومتی زنبوران عسل هندی((Apis cerana محسوب میشود. زنبوران عسل علاوه بر کنه واروآ در مورد کنه تراشهای نیز رفتار نظافتگری را از خود بروز میدهند. بدین ترتیب که زنبوران کارگر توسط جفت پای دوم خود کنههای تراشهای مستقر بر روی موهای اطراف سوراخ تنفسی سینه را حذف نموده و از ورود آنان به داخل لولههای تراشهای ممانعت به عمل میآورند.
رفتار ممانعت کننده از تولید مثل کنه: رفتار ممانعت کننده از تولید مثل کنه در ارتباط با عدم موفقیت کنه ماده در تولید مثل بر روی شفیرهها میباشد. اساس ژنتیکی این رفتار مشخص نشده است ولی به نظر می رسد که لاین ممانعت کننده از تولید مثل کنه دارای حساسیت بویایی بیشتری است. هاربو و هریس (۲۰۰۵) مکانیسم لاین ممانعتکننده از تولیدمثل کنه، برای جلوگیری از تولید مثل کنه را به اثرات فیزیولوژیکی شفیرههای لاین ممانعتکننده نسبت دادند که باعث کاهش موفقیت تولیدمثلی کنه میشود.
نوزادان لاین ممانعتکننده از تولید مثل کنه دارای عوامل فیزیولوژیکی هستند که باعث تعویق در رشد نوزادان میشود. ولی به هر حال مکانیسم اعمال فیزیولوژیکی به درستی شناخته نشده است. علاوه بر این به نظر میرسد که طول دوره شفیرگی در لاین ممانعتکننده از تولیدمثل کنه کمتر بوده و در حقیقت نوعی اختلال در چرخه تولید مثلی کنه مادر محسوب میشود و کنه مادر نمیتواند نتایج بالغ بیشتری تولید کند و نهایتاً جمعیت و خسارت اقتصادی کنه واروآ کاهش پیدا میکند.
طول دوره شفیرگی: هر چه قدر طول دوره تکاملی زنبوران عسل کمتر باشد از موفقیت تولید مثلی کنه واروآ کاسته خواهد شد. به عنوان مثال زنبوران گونه هندی طول تکاملی کمتری نسبت به زنبوران گونه اروپایی دارند و طول دوره شفیرگی کوتاه مدت از مکانیزمهای دفاعی مهم، گونه هندی در برابر کنه واروآ محسوب میشود.
ضخیم نمودن درب حجرات لاروی: در طی این رفتار درب حجرات نر آلوده به کنه واروآ توسط موم بسیار ضخیمتری مسدود شده تا کنهها در سلول به دام بیفتند. در این گونه موارد زنبور به بلوغ رسیده قادر به جویدن و باز نمودن درب سلولی نیست. در چنین موقعیتی دگردیسی نوزاد زنبور عسل به تعویق افتاده یا متوقف میشود. این رفتار یکی از مکانیزمهای دفاعی با ارزش زنبورعسل گونه هندی محسوب میشود.
در این گونه کارگران اقدام به ضخیم نمودن درب حجرات نر آلوده به کنه واروآ مینمایند و نهایتاً در آخر دوران شفیرگی زنبور نر به همراه کنه مادر و دختر قادر به خروج از سلول نبوده و همگی از بین خواهند رفت.
مدفونکردن کنهها در موم: در طی این رفتار، زنبوران کارگر کنههای واروآی بالغ و ماده را در موم درب و یا در کف سلولهای نوزادی مدفون میسازند.
منبع
منبع
- عباس پاکدل، عضو هیأت علمی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشکده تهران
- بحرینی – ۱۳۸۶ – انگلشناسی و آسیبشناسی زنبور عسل
- Bienefeld – 1998 – Does the Genotype of Honeybee Brood Influence the Attractiveness for Varroa Jacobsoni and/or the Reproduction of This Parasite
- Guzman – 1996 – Susceptibility of European and Africanized honeybee (Apis melifera L.) and their hybrids to varroa jacobsoni Oud
- arbo – 2005 – Suppressed mite reproduction linked to the behavior of adult bees
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید