بیماری لوک آمریکایی

لوک آمریکایی که وحشتناکترین بیماری زنبور عسل می‌باشد یک بیماری واگیر است که لاروها و شفیره‌های زنبوران عسل و دیگر گونه‌های زنبوران را مبتلا می‌نماید.

این بیماری بسیار مسری است و گسترش جهانی دارد لوک آمریکایی یک بیماری خطرناک است که نه تنها ممکن است تمام کلنی‌های یک کندو را از بین ببرد، بلکه احتمال دارد تمام کلنی‌های یک زنبورستان را از بین ببرد، همچنین احتمال دارد به زنبورستان‌های مجاور نیز سرایت کرده و آنها را درگیر نماید.

با توجه به اهمیت آن و اثراتی که بر کلنی‌های زنبور عسل دارد‌، تدابیرخاصی برای پیشگیری از بیماری پیش‌بینی شده است. نام لوک (به معنی لباس کهنه ومندرس) خیلی قبل از شناخت عامل بیماری، توسط زنبوردارانی که، لاروهای زنبوران را دگرگون شده و فاسد می‌یافتند و قابهای مومی آنها، توسط پروانه موم خوار خراب شده بود، به این بیماری اطلاق گردیده است.

بنظر می‌رسد که لوک آمریکایی باید از زمانهای باستان شناخته شده باشد. ارسطو این بیماری را توصیف نموده، وی این بیماری را بدلیل رنگ لاروها، زنگ زدگی، نامیده است. تا سالهای ۱۹۰۰ به اشتباه تصور می‌کردند که بین رطوبت و ایجاد بیماری، یک ارتباط وجود دارد، همانگونه که بین آب و زنگ زدگی ارتباط برقرار است.

در سال ۱۷۶۹، یک زیست شناس بنام شیراک، در کتاب داستان زنبوران، عوامل مختلفی مثل گذاشتن تخم‌های بد توسط ملکه، وضعیت بد لاروها را به لوک آمریکایی نسبت داده، او برای ریشه‌کن کردن بیماری، روش‌هایی را که برای مقابله با سایر عوامل عفونی بکار میرود پیشنهاد کرده است.

روش‌های توصیه شده برای مقابله با این بیماری که توسط زنبوردار ملکه اتریش توصیه شده از قبیل بچه گرفتن از کلنی‌ها، جوان کردن کلنی‌ها و تعویض کندو، قابل چشم پوشی نیست.

در سال ۱۸۸۵ احتمال دخالت باکتری در این بیماری مطرح شد، به دنبال آن در سال ۱۹۰۴ وایت این میکروب راکشف کرد و نام بیماری حاصله از آن را لوک آمریکایی نامید. لوک آمریکایی بعداً توسط دانشمندان آلمانی توصیف گردید.

منبع

منبع

  • دکتر محمد فرسی

پاسخ دهید