هوای سرد و مرطوب رشد قارچ را بیشتر میکند. بنابراین باید از ایجاد رطوبت بیش از حد و تهویه ناقص کندو جلوگیری کرد.
در زمستان، زدودن علفهای بلند از اطراف آنها برای جلوگیری از ایجاد رطوبت، تهویه صحیح کندو و بزرگتر نمودن ورودی کندو، از گسترش بیماری جلوگیری میکند.
اما تحریک غریزه زنبور برای نظافت کردن کندو اقدامی اساسی برای کنترل بیماری است. این کار با پاشیدن محلول بر روی شانهای نوزادان، قسمتهای داخلی کندو و تخته پرواز صورت میگیرد. اضافه مینماید که محلول ۴% این ماده، اسپورها را در عرض ۳۰ دقیقه میکشد.
گزارش شده است که استفاده از عسل حاوی ۱۷% آب به جای عسل حاوی ۱۹% آب در کاهش بیماری موثر است.
درمان بیماری:
در کندوهای قوی، بیماری نوزادان گچی مشکل خاصی ایجاد نمیکند و معمولا به علت بیرون بردن بقایای نوزادان مرده توسط زنبوران بالغ، پیش از مداخله زنبوردار، بیماری ناپدید میشود. اما باید در اسرع وقت بقایای زنبوران مرده را جمعآوری و سوزاند تا روی هم جمع نشوند و اسپورهای قارچ را منتشر نکنند.
در موارد حاد، میتوان شان را حذف نمود یا آن را اصلاح کرد. بدین ترتیب که پس از زدودن نوزادان چروکیده، شان را در معرض نور آفتاب قرار داد یا با دود گوگرد یا فرمالین ضدعفونی نمود. دود دادن یا اتیلن اکسید نیز موثر است.
باید کلنیهای به شدت بیمار را با اضافه کردن زنبوران بالغ، جوان و نوزادان تازه از تخم بیرون آمده و نیز دادن شربت تقویت نمود و همچنین شانهای خالی را در زمستان از کندو خارج نمود. استفاده از ملکه مقاوم و تعویض ملکه با ملکهای از نژاد مقاوم نیز پیشنهاد شده است.
درمان دارویی:
پاشیدن محلول ۰/۷ % تیمول روی شانهای آلوده، بیماری را کنترل میکند. برای این کار باید همه شانها، دیواره داخلی خانهها یا اتاقهای نوزادان یا محلول تماس داشته باشند. محلول ۲% تیمول در عرض ۲۰ دقیقه از رشد آسکوسفارا آپیس در بدن جلوگیری میکند.
اگر به زنبوران شدیدا آلوده، سوربیک اسید و سدیم پروپیونات به همراه شکر و گرده خورانده شود، بیماری نوزادان گچی هفت روز بعد از شروع درمان کنترل میشود.
آپیگارد که پایه آن تیمول است، برای کنترل کنه واروازیس و بیماری نوزادان گچی مفید است. نظر به اینکه عفونت نوزادان گچی همواره در کندو حضور ندارد لذا زنبوردارانی که به منظور فروختن گرده یا تغذیه زنبورهای دیگر اقدام به جمعآوری گرده میکنند باید مرتبا گرده و تله گرده را از نظر نوزادان مومیایی شده یا قسمتهای مختلف نوزادان مومیایی شده بررسی کنند.
منبع
منبع
- دکتر محمد فرسی