کسی که تصمیم به شروع زنبورداری دارد بهتر است از زمستان خود را آماده این کار نماید.
در زمستان به علت سردی هوا زنبورها قادر به ترک کندوهایشان نیستند و در نتیجه آغازگر و یا حتی زنبوردار کهنه کار، بیکار بوده و وقت کافی در اختیار دارد تا با خواندن کتاب های زنبورداری از طرز زندگی زنبور عسل و نیازهایش کم و بیش آگاه گشته و نخست با تئوری کار کردن با آنها آشنا گردد، تا در اواخر زمستان و اوایل بهار که هوا به تدریج ملایم تر میشود و زنبورها به جست و جوی شهد و به ویژه گرده گل از کندوهایشان بیرون میآیند از این زمان کارهای عملی برایش شروع شود.
شناسایی طرز زندگی زنبور عسل، احتیاجاتش، مراحل مختلفی را که هنگام رشد طی می نماید، نیازهایی که در مراحل مختلف رشد دارد، طرز کار کردن و جمعآوری شهد و گرده گل و بالاخره تبدیل شهد به عسل حداقل معلوماتی است که قبل از آغاز کار باید با آنها آشنا باشد.
شروع کار زنبور داری بدون این آگاهی ها معمولا شخص را به هدف نمیرساند و خیلی از اوقات حتی به بیراه میکشاند. به طوری که زنبوردار را به نفع اندک معتاد میکند، چون معتقد میگردد که با زنبور عسل بیش از این کاری نمی توان کرد و زنبور عسل منفعت بیشتری نمیدهد. خواندن کتابهای خوب زنبورداری راه علاج این ناامیدی است. کتاب خواندن خیلی از رموز زندگی زنبور عسل را برای زنبوردار آشکار میکند. البته و البته کار عملی را نباید فراموش کرد.
در بعضی از کشورها زنبورداری به علم حشره شناسی تعلق دارد و در برخی دیگر قسمتی از دامپروری است. زنبور هم حشره است و هم دام، بنابراین میتواند به دسته اول یا دوم تعلق داشته باشد. زنبورداری به هر حال نوعی دامداری هم هست ولی موفقیت در این رشته عملا نیازمند انواعی از اطلاعات فنی و زیست شناسی است که با سایر رشتههای دامداری نه تنها فرق دارد بلکه به هیچ یک از آنها شباهتی ندارد چون طرز زندگی زنبور عسل با طرز زندگی همه دامهای خانگی به کلی متفاوت است.
در حالی که همه دامهای خانگی از هزاران سال پیش به اطاعت از انسان گردن نهادهاند، زنبور عسل هنوز این فرمانبرداری را قبول نکرده، استقلال فردی و فکریش را به طور کامل حفظ نموده و گوش به حرف صاحبش نمیدهد و از این هم بالاتر اینکه زنبور عسل نه اصلا انسان را صاحب خودش می داند و نه خود را متعلق به وی، به همین دلیل به محض اینکه احساس خطر کند با کمال جرات و جسارت به وی حمله ور میشود.
زنبور عسل را به زحمت می توان خانگی دانست ولی به هیچ وجه رام انسان نیست، بنابراین کار کردن با آن مستلزم داشتن یک سلسله آشنائیها و معلومات از طرز زندگی این موجود است که هنگام مقابله با وی باید تمام آنها در کمال دقت رعایت شوند تا تصادفی بین این دو رخ ندهد. در اینجا تنها انسان است که باید بتواند خود را با وضع زندگی زنبورها تطابق داده و طبق روشی با آنها کار کند که مورد قبولشان باشد در غیر این صورت چیزی جز ناراحتی و نیش زدن و نیش خوردن در بین نخواهد بود. زنبور عسل خود را کم تر مقید به رعایت جانب انسان میداند.
جمعیتهای ضعیف را خریداری نکنید
جمعیتهای ضعیف معمولا جذب کننده و ناقل انواع و اقسام بیماری ها به جمعیتها و زنبورستان میباشند و برای زنبور دار چیزی جز غصه و ناراحتی نمیآورند و در مقابل اغلب نیش هم خیلی زیاد میزنند، بنابراین از خریدشان به هر دلیلی که باشد باید خود داری نمود. اگر بعضی از جمعیتهای زنبورستان ضعیفند بهتر است در اولین فرصت ممکنه بدون رعایت رحم و مروت حذف شوند و یا با جمعیت های قوی متحدشان نمود.
بهترین زمان برای خرید کندوی زنبور عسل
بهترین زمان برای خرید جمعیت ها در شرایط ایران دی و بهمن ماه است. در پاییز همه جمعیتها یک قدرت دروغی نشان میدهند چون هنوز زنبورهای بهاری و تابستانی که بزودی باید بمیرند در داخل جمعیت زندهاند ولی تا دی ماه از بین رفته و آنچه باقی مانده تنها زنبورهای زمستانیاند و قدرت حقیقی جمعیت را نشان میدهند. این زنبورها تا اواسط بهار آینده زنده مانده و با زنبورهای که در بهار متولد میگردند در رشد جمعیت بسیار مفید خواهد بود بنابراین خرید جمعیت در پاییز اصلا صحیح نیست و بهتر است این کار را به دی ماه و بهمن موکول نمود.
وجود ملکه زنبور عسل در کندو
هنگام خرید علاوه بر قوی بودن جمعیت باید به این موضوع هم حتما توجه شود که ملکه هم داشته باشد. کنترل آن می تواند حتی در روزهای زمستانی در یک روز آفتابی کمی بعد از ظهر در اغلب نقاط کشور انجام گیرد. جمعیت بی ملکه آن هم در دی ماه و بهمن فاقد هر نوع ارزشی است. چون جمعیت در این وقت از سال نمی تواند ملکهای تولید نموده و خود را نجات دهد آرام نشستن زنبورها روی شانها میتواند دلیل بر وجود ملکه باشد. حمله و نیش زدنشان بی ملکه بودنشان را نشان میدهد.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید