زنبور.نت > مدیریت پرورش > مدیریت فصول > چگونه زنبورداری را شروع کنیم؟

چگونه زنبورداری را شروع کنیم؟

برای شروع کار قبل از هر چیز باید بدانید محلی که زندگی می‌نمایید‌. یا قرار است‌. کندوها را آنجا مستقر نمایید.

برای زنبورها مناسب می باشد تا هم احتیاجات خود کلنی را برآورده نماید و هم محصول اضافی داشته تا شما از آن استفاده نمایید. محیط از لحاظ شهد و گرده  فراوان مناسب شغل زنبورداری باشد.

  • شرایط آب

محیط فاقد گل و گیاه و یا محیطی که گل و گیاه در آن کم بوده و یا فقط مدت کوتاهی از سال گل وجود دارد برای زنبورداری مناسب نمی‌باشد. مهمترین و اساسی‌ترین بخش زنبور‌داری محیط مناسب (‌در اکثر اوقات سال گل فراوان وجود داشته باشد) برای زنبورداری می‌باشد‌.

گیاهانی چون درختان میوه شکوفه‌دار بهاره (سیب‌، گلابی‌، مرکبات‌، زردالو، آلوچه و گیلاس) پنبه‌، آفتاب‌گردان‌، یونجه‌، شبدر‌، اسپرس‌، بیدمشک‌‌، گو‌‌ن‌، آویشن‌، خردل‌، زعفران‌، نخود‌، لوبیا‌، نعنا‌، اقاقیا‌، کاج‌، گیاهان زینتی و طیف بسیار وسیعی از دیگر گیاهان زراعی‌، باغی‌، جنگلی‌، گیا‌هان دارویی خود‌روی کو‌ها و تپه‌ها و مرتعی منابع شهد و گرده برای زنبور عسل محسوب می‌شوند. در این شرایط شما بهترین راندمان تولید را از زنبورستان خود خواهید داشت‌. اگر شما بهترین زنبور‌دار باشید ولی محیط فاقد گل و گیاه باشد، شما موفق نخواهید بود.

‌به طور معمولی باد شدید یا باران و مه‌آلود بودن هوا و یا گرما و سرما ی شدید در همه نقاط وجود دارد اما این شرایط فقط مدت کوتاه و در حد ۳ الی ۱۰ روز از سال به وجود می‌آید‌. اما گرما یا سرمای بیش از حد تحمل‌، بارندگی پیوسته و زیاد‌، هوای ابری در بیشتر اوقات سال یا فصل مورد نظر‌، بادهای شدید‌، هوای شرجی یا هوای غالباً مه آلود‌، افزایش یا کاهش ناگهانی درجه حرارت هوا و آلودگی غیر تحمل هوا ممکن است. در اقلب اوقات سال‌چنین منطقه‌ای را برای استقرار زنبورستان نا مطلوب می‌کند و زنبور‌داری را با ضرر و تلفات زیاد همراه می‌نماید‌.

  • اهمیت وجود منبع آب سالم در اطراف زنبورستان

‌زنبور نیز مانند سایر جانداران به آب به عنوان حیاتی‌ترین نیاز خود احتیاج دارد‌. هر چه آب سالم و پاکیزه در دسترس‌تر (‌حداکثر ۵۰ متر) باشد‌. بازه کندو ها بالا تر می‌رود و زنبورستان از سلامت بهتری برخوردار خواهد بود‌.

  • بهداشت منطقه زنبورستان و اهمیت آن

زنبور عسل نیز مانند سایر حیوانات به برخی از بیماری‌ها حساس است و متأسفانه بیشتر بیماری‌ها باعث انهدام بخش مهم یا تمامی کلنی‌های زنبوردار می‌شود و یا ضمن خسارت به زنبوردار معالجه می‌شوند‌. بنابراین اقتصادی‌ترین اقدام برای جلوگیری از ابتلای زنبورها به بیماری توجه زنبور‌دار به بهداشت منطقه است. نزدیکی به گاوداری‌ها یا مرغداری‌ها و یا کارخانه‌جات مواد شیمیایی و یا کود کمپوست و یا محل تخلیه زباله و یا مزارعی که با آب فاظلاب آبیاری می‌شوند برای زنبورستان مساعد نمی‌باشد. زیرا بوی بد زنبوران را فراری می‌دهد.

  • آلودگی‌های صوتی و بوهای نامطلوب

مکان استقرار زنبورستان از نقاط پر سر و صدا مثل جاده‌های پر رفت وآمد‌، کارخانه‌های پر سر و صدا و غیره به اندازه کافی دور باشند تا سرو صدا موجب هراس زنبورها و فراری شدن آنها نشود‌.

  • اهمیت دور بودن کافی زنبورستان از نقاط مسکونی

زنبورها با توجه به شعاع پرواز خود ممکن است تا ۵ کیلومتر از محل زنبورستان دور شوند‌. اما نزیک بودن زنبورستان  در فاصله ۲۰۰ متری به خانه‌های مسکونی به وجود آمد مشکلاتی از قبیل ورود به خانه‌ها  به خاطر وجود مواد شیرین و بروز مشکل برای صاحب خانه و یا ناتوانی از خروج از خانه برای زنبور  باشد و یا دم غروب با روشن شدن چراغ‌های روشنایی برای زنبور عسل که جهت یابیش با نور خورشید می‌باشد دچار مشکل نماید و شما می‌بینید که زنبور‌ها برای رفتن به کندو در اطراف چراغ برق جمع شده اند‌.

پاسخ دهید