صنعت زنبورداری در گلستان با روش سنتی هنوز نتوانسته جایگاه اصلی خود را در کشور پیدا کند.
با وجود بیش از ۱میلیون جنگل و مرتع و باغ در استان، رتبهای که گلستانیها در تولید این محصول کسب کرده اند رتبه ۱۲ کشور است.
مدیر امور طیور و زنبور عسل جهاد کشاورزی گلستان میگوید: پایین بودن اطلاعات علمی زنبورداران در امر زنبور داری عامل اصلی در سنتی ماندن این صنعت در استان است.
۷۵ درصد از زنبورداران استان به این کار به عنوان شغل دوم یا سوم نگاه میکنند.
بر اساس آخرین بررسیها تولید عسل امسال در گلستان با ۱۰ درصد کاهش از ۸۳۰ تن به ۷۵۱ تن رسید که زنبورداران را به کاهش بارندگی و خشکسالی نسبت میدهد اما کارشناسان میگویند این تحلیل درست نیست.
تازیکه یکی از کارشناسان زنبورداری گلستان میگوید: میانگین تولید عسل از هر کندو در کشور ۱۵ و در گلستان ۷ کیلوگرم است که ۸ کیلوگرم کمتر از میانگین کشوری است.
وی میافزاید: عامل آب و هوا خیلی در افزایش و کاهش تولید سالانه عسل گلستان تاثیر ندارد بلکه سنتیبودن زنبورداری در گلستان عامل پایینبودن تولید عسل است.
کاغذلو زنبوردار نمونه استانی میگوید: امسال از ۳۰۰ کندوی خود ۵۰۰ کیلو گرم عسل گرفتم که یک تن کمتر از پارسال است.
هر چند مسئول ترویج جهاد کشاورزی گلستان میگوید در بخش ترویج گاهی کلاسهای زنبورداری کوتاه مدت ۳۰ ساعته در برخی شهرها دایر میشود اما حسینی مدرس زنبورداری معتقد است: این شغل نه یک حرفه تجربی بلکه یک علم است که افراد باید مانند دیگر مشاغل آن را حداقل در یک دوره ۴ ساله آموزش ببیند.
وی میافزاید: در حالی که بسیاری از زنبورداران سنتی گلستان به علت نداشتن تخصص دانشگاهی در تولید عسل که اولین فرآورده زنبور است با مشکل مواجه هستند خانم مصدقی زنبوردار علی آبادی دارای مدرک کارشناسی زنبورداری از ۵۰۰ کلنی زنبور خود هفتهای ۲ کیلوگرم ژله رویال تولید میکند و هر کیلو از آن را حدود دو و نیم میلیون تومان میفروشد.
ژله رویال یا شاه انگبین غذای اصلی ملکه زنبورعسل، دارای خواص درمانی و غذایی فراوانی از جمله ، ضدعفونی کننده، موثر در افزایش طول عمر، موثر در درمان بیماریهای قلبی و عصبی و عامل جلوگیری از پیری زودرس است.
روابط عمومی دانشگاه علمی کاربردی گلستان اعلام کرد رشته پرورش زنبور عسل در مقطع کاردانی از بهمن امسال در مرکز آموزش علمی کاربردی دانشگاه منابع طبیعی گرگان دانشجو پذیرش میکند.