جمعیت زنبورهای دنیا از حدود ۹ سال گذشته در حال کاهش بوده است. به گفته کارشناسان دلیل آن تغییرات آب و هوایی، از بین رفتن محیط زندگی آنها و آفت کشها است.
به گزارش یورونیوز، مرگ و میر زنبورها روی کشاورزی و زنجیره تولید مواد غذایی تأثیر مستقیم دارد. زیرا گرده افشانی میوهها، دانهها و سیزیجات به زنبور وابسته است.
پروفسور لئونارد فاستر، سرپرست پروژه “بی امیکز (Bee Omics Project) “در کانادا میگوید: “همه حشرات برای گرده افشانی مفیدند. ولی زنبور عسل در همه دنیا مهمترین حشره برای گرده افشانی است. این به دلیل توانایی انسان برای مدیریت آن است. میتواند آن را برای گرده افشانی از جایی به جای دیگر ببرد. شاید بسیاری از محصولات بدون زنبور عسل تولید نشوند”.
پژوهشگران دانشگاه بریتیش کلمبیا برای مقابله با کاهش شدید جمعیت زنبور، با استفاده از یک روند کاملا طبیعی در صدد پرورش زنبور با مختصات ژنتیک برتر و قدرت سازگاری و مقاومت بیشتر در مقابل بیماری، آفات و پاتوژنها هستند.
پروفسور فاستر میافزاید: “این به هیچ وجه تغییر ژنتیکی نیست. ما تفاوتهای طبیعی بین زنبورها را مشاهده می کنیم و با انتخاب نمونههای بهتر آنها را پرورش میدهیم. هیچ DNA بیگانه به زنبورها افزوده نمیشود و هدف پرورش ارگانیزم با اصلاح ژنتیکی نیست. این شیوهای است که انسان هزاران سال برای اصلاح نژاد دام زنده و محصولات کشاورزی به کار برده است. هدف انتخاب زنبورهایی با خصوصیات برتر و پرورش آنها برای تولید زنبورهای اصلح است.”
انسان دست کم از ۴۵۰۰ سال پیش زنبورداری کرده است، امروز جمعیت زنبور در حال کاهش است. یک کولونی زنبور با دهها هزار زنبور کارگر روزانه ۳۰۰ میلیون گل را گرده افشانی میکند. گروه پژوهشی کانادایی مصمم است تا زندگی تازهای به این حشره مفید اهدا کند.