تمام عسلهایی که به نام ارگانیک در کشور به فروش میرسند، به معنای واقعی کلمه ارگانیک نبوده و تنها قیمت بالایی دارند.
عسل مایعی شیرین و گرانرو است و تولید عسل از جمعآوری شهد گیاهان شروع می شود. بدین ترتیب که زنبور عسل شهد شیرین و رقیق را از جام گلها جمعآوری کرده و آنها را تغییر شکل داده و به شکل محلولی عالی، غلیظ و مغذی در میآورد. زنبور عسل شهد گیاهان را در موقع جمعآوری، به طور موقت در عسلدان خود جمعآوری می کند و در هر نوبت پرواز برای جمعآوری شهد، حدود۴۰ میلیگرم شهد را به کندو حمل میکند.
رنگ عسلهای مختلف، با توجه به منابع اصلی شهد از سفید روشن تا سیاه متغیر است، بنابراین آنچه به غلط بین عوام شایع شده است که عسل زنبوران مادر(یعنی جمعیت زنبور عسل با ملکه مسن) تیره و غلیظ است، اما عسل زنبوران جوان (یعنی بچه کندوها)، روشن و رقیق است، پایه علمی ندارد.
ایرج بنیادی معاون امور دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه تولید عسل در سالجاری نسبت به سال گذشته افزایش یافته است، گفت: اما در مجموع به دلیل خشکسالیها تولید عسل نسبت به سالهای گذشته کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: روشهای اصلاح نژادی بر روی زنبورهای گیلان در حال انجام است تا نژادهایی از زنبور عسل داشته باشیم که عسل بیشتر و کیفی تری تولید میکنند.
بنیادی در خصوص تولید عسل ارگانیک در استان ادامه داد: زنبورداران گیلان عسلهای طبیعی بسیار خوش طعمی را تولید میکنند، اما این عسلها را نمیتوان ارگانیک نامید.
وی تصریح کرد: وجود عسلهای تقلبی در استان ما اندک است و به مردم پیشنهاد میشود به بهانه تقلبی بودن عسلها از مصرف آن پرهیز نکنند، زیرا بسیار برای سلامت خانوادهها مؤثر است.
پورقرایی کارشناس زنبورعسل کشور گفت: شرایط اقلیمی نامساعد، ریزگردها و بهرهبرداری کندوها بیش از ظرفیت مراتع، ازجمله مواردی است که دست به دست هم داده و باعث کاهش تولید عسل در کشور شدهاند.
وی افزود: متخصصان ژنتیک کشور نیز با انجام کارهای تحقیقاتی روی نژادهای بومی توانستهاند به نتایج بسیار مطلوبی دست یابند.
پورقرایی درباره عسلهای ارگانیک موجود در بازار تصریح کرد: هنوز در کشور چارچوب مشخصی برای تولید عسل ارگانیک وجود ندارد. به همین دلیل، تمام عسلهایی که به نام ارگانیک در کشور به فروش میرسند، به معنای واقعی کلمه ارگانیک نبوده و تنها قیمت بالایی دارند.