نخستین داروی گیاهی زنبور عسل به نام واروسید که داروی گیاهی ضدکنه واروآ زنبور عسل است، امروز در باشگاه نهاد ریاست جمهوری رونمایی شد.
این دارو که توسط یکی از شرکتهای دانشبنیان داروهای دامپزشکی تولید شده، ترکیبی از اسانس آویشن باغی، اسطوخودوس و دیگر گیاهان دارویی با طیف وسیعی از مواد مؤثر است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور مصرف سرانه عسل در ایران را یک کیلوگرم ذکر کرد و گفت: ایران از نظر تولید عسل رتبه هشتم را در جهان به خود اختصاص داده است.
خلج در مراسم رونمایی از نخستین و تنها داروی گیاهی تولیدی ضدکنه واروآ در باشگاه نهاد ریاست جمهوری با اشاره به اهمیت و تأثیر شگفت زنبورعسل در چرخه زندگی انسان گفت: در حال حاضر حدود شش میلیون و ۶۵۰ هزار کندوی زنبور عسل در ایران وجود دارد که ۷۹ هزار و ۷۰۰ تن تولید عسل داشتهایم و از این مقدار یک کیلوگرم مصرف سرانه بوده است.
واروسید ۱۰۰ درصد طبیعی دارای خواص ضد انگلهای خارجی زنبور عسل به ویژه جرب واروآ است. همچنین این دارو باعث مقاومت قارچی یا باکتریایی نمیشود و فاقد هرگونه عوارض جانبی برای زنبور عسل انسان است.
وی با بیان اینکه ایران رتبه هشتم تولید عسل را در جهان دارد، گفت: میزان کل کندو در جهان یک میلیون و ۵۴۲ هزار تن تولید در جهان است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به وظایف این سازمان گفت: این سازمان وظیفه تامین بهداشت دام و فرآوردههای دام سالم را به عنوان مهمترین رکن سلامت غذایی دارد.
خلج افزود: باید تمام اندوختههای علمی از دانشگاهها و همچنین تجارب و یافتههای جهانی در تولید محصولات دامی به کار گرفته شود تا بتوان تولید سالمی را در سبد غذایی خانوارها داشته باشیم.
وی با اشاره به اهمیت زنبور عسل اظهار داشت: در بین انواع دام نگهداری و تولید زنبورعسل سختیهای بیشتری را به همراه دارد چرا که میتوان با اعمال مدیریت و رعایت مسائل بهداشتی دام را به مرحله مصرف رساند اما به دلیل روحیه و ذات زنبورعسل به پروار و حضور در طبیعت نگهداری این موجود با مشکلات بیشتری روبرو است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به حس برتری انسان نسبت به طبیعت گفت: زمانی که انسان در امور طبیعت دخالت میکند، خسارتهایی را به چرخه طبیعی وارد میکند به همین دلیل باید با ایجاد یک تعادل بین انسان و چرخه طبیعی در حس محیط زیست تراز شود.
وی ادامه داد: در بین انواع دام باید به زنبور عسل نگاه ویژهای داشت چرا که سایر دامها را میتوان در یک نقطه محصور ساخت اما زنبور عسل علاقه زیادی به طبیعت و پرواز دارد و قابل کنترل نیست. خلج با اشاره به مسائلی که آدمی بر طبیعت تحمیل کرده افزود: بخشی ازمشکلات طبیعی نیز در دست ما نیست و توسط مخاطرات زیست محیطی ایجاد میشود. پیش از این تصور همه این بود که شهدی که زنبور از آن استفاده میکند باید عاری از هر گونه مخاطره باشد اما زمانی که بشر به طبیعت دست برد مطالعات صورت گرفته نشان میدهد که تنها نه درصد شهد زنبور عسل عاری از سموم و آلایندهها بوده و در بسیاری از نمونهها بین ۷ تایی آفتکش و آلودگی وجود داشته است.
خلج با اشاره به وجود سموم در شهد زنبور عسل گفت: در گذشته چنین تصور میشد که شهد زنبورعسل عاری از سموم است اما طبق تحقیقات انجام شده در کشور فرانسه به این نتیجه رسیدیم که تنها ۹ درصد از شهد زنبور عسل عاری از سموم و آلایندهها بوده است و غیر از این هفت تا ۱۷ درصد از شهد زنبورعسل از آلودگی برخوردار است.
وی این نکته را امری مهم و زیانبار عنوان و اظهار کرد: باید اقداماتی در جهت کاهش این آلایندهها انجام شود، بهطوری که اگر تولیدکنندگان از داروهای غیرشیمیایی و گیاهی استفاده کنند میتوانند میزان این مواد سمی را کاهش دهند.
در ادامه مراسم دکتر خسروی، استاد دانشگاه تهران با ارائه مقالاتی در زمینه پژوهش های انجام گرفته در ارتباط با داروی “واروسید” گفت: در مقایسه با اسید فرمیک، داروی واروسید به صورت معنیداری تأثیر بیشتری بر زنبورهای آلوده به کنه واروآ داشته است.
با توجه به خسارات فراوانی که کنه مذکور به صنعت زنبورداری کشور تحمیل کرده است و با عنایت به مقاومت دارویی ایجاد شده توسط داروهای وارداتی و هزینههای بالای درمانی، داروی گیاهی “واروسید” با تکیه بر دانش فنی و بومی توسط پژوهشگران ایرانی تولید گردید که با اخذ مجوزات لازم به عنوان تنها داروی گیاهی و بدون باقیمانده دارویی، نویدبخش شکوفایی و ارتقاء بهره وری در پرورش زنبور عسل و ارتقاء کیفیت عسل تولیدی داخل خواهد بود. امید است شاهد روزهای خوشی برای زنبورداران باشیم.