رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، از تولید نانو ذرات بره موم زنبور عسل با خاصیت آنتی بیوتیکی خبر داد.
پرهمت افزود: براساس پژوهشهای انجام شده، بره موم زنبور عسل نوعی آنتی بیوتیک است که توسط زنبور عسل از رزین گیاهان مختلف جمع آوری و برای ضد عفونی کندو استفاده میشود.
وی اظهارداشت: معرفی تولید نانو ذرات بره موم زنبور عسل از سال ۱۳۸۸ به مدت ۲ سال در قالب چهار پروژه توسط ستاد نانو وزارت جهاد کشاورزی اجرایی شده است.
پرهمت با بیان اینکه بره موم در حالت معمولی فقط در اتانول قابل حل و تاثیر خواص آنتیبیوتیکی آن محدود است، اظهار داشت: برای تولید نانو بره موم از دستگاه آسیاب ماهوارهای استفاده شد تا اندازه ذرات حاصل از نانو بره موم به زیر ۱۰۰ نانومتر برسد.
معاون وزیرجهاد کشاورزی ادامه داد: بره موم در حالت نانو ضمن افزایش قابلیت حل شدنش در آب، خواص آنتی بیوتیکی و آنتیسپتیکیاش نیز افزایش مییابد و در ترکیب دارویی و مصرف آن برای انسان و دام استفاده میشود.
پرهمت افزایش در آمد زنبورداران، کمک به رونق حرفه زنبورداری، تولید آنتیبیوتیک طبیعی جهت تولید محصولات ارگانیک، تولید داروی طبیعی جهت مقابله با بیماریهای انسانی، دامی و گیاهی و جایگزینی مناسب برای نانو سیلور به عنوان ترکیب ضد باکتریایی را از جمله مزیتها و آثار اقتصادی این دستاورد برشمرد.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه نانو بره موم به راحتی در آب قابل حل و مصرف است، تصریح کرد: این محصول پس از تجاری سازی میتواند برای کنترل و درمان بیماریهای انسانی، دامی و گیاهی استفاده شود.
فناوری نانو هیچ زمینه علمی را به حال خود رها نکرده است. علوم کشاورزی نیز از این قاعده جدا نیستند. تا به حال کاربردهای متعددی از فناوری نانو درکشاورزی،صنایع غذایی و علوم دامی مطرح شده است.
رابطه میان فناوری نانو و علوم کشاورزی در زمینههای زیر قابل بررسی است.
- نیاز به امنیت درکشاورزیو سیستم های تغذیهای
- ایجاد سیستم های هوشمند برای پیشگیری و درمان بیماریهای گیاهی
- خلق وسایل جدید برای پیشرفت در تحقیقات بیولوژی و سلولی
- بازیافت ضایعات حاصل ازمحصولات کشاورزی
از بین تدابیر موجود در مدیریت آفات کشاورزی استفاده از آفت کشها و سموم سریعترین و ارزان ترین روش برای واکنش به یک وضیت اضطراری است.
روشهای کنترل زیستی در حال حاضر بسیار هزینه بر هستند. در این روشها کنترل آفت از طریق یکی از دشمنان طبیعی آن آفت صورت میگیرد. امروزه مصرفبی رویه آفت کشها مشکلات زیادی را ایجاد کردهاند این مشکلات شامل اثرات سوء برسلامت انسان (ایجاد مسمومیت های حاد یا بیماریهای مزمن)، تاثیر این مواد برحشرات گرده افشان و حیوانات اهلی مزارع و همچنین ورود این مواد به آب و خاک و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم آن در این نظام های زیستی میباشد.
مصرف بی رویه آفت کشها محصولات کشاورزی را نیز به منبعذخیره سم تبدیل میکند.
مهمترین سوال در زمینه استفاده از آفت کشها این است که: چقدر از این سموم استفاده کنیم؟
استفاده از داروهای (سموم) هوشمند در ابعادنانو میتواند راه حل مناسبی باشد. این داروها که قابلیت حرکت در گیاه را دارند دربستههایی که حاوی نشانی خاصی هستند قرار میگیرند. برچسب نشانی یک کد مولکولی است که بر روی بسته نصب شده و به بسته اجازه میدهد که به بخشی از گیاه که مورد حمله عامل بیماری یا آفت قرار گرفته تحویل داده شود .
این ناقلین در ابعاد نانو همچنین دارای خود تنظیمی نیز میباشند به این معنی که دارو فقط به میزان لازم به بافت گیاهی تحویل داده میشود. دقت در ردیابی بافت هدف و میزان اندک اما موثر دارو باعث می شود استفاده از سموم در کشاورزی به حداقل برسد.