معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور گفت: برنامه تدوینی تولید ملکه زنبور عسل نژاد ایرانی در ایستگاه تحقیقات، پرورش و اصلاحنژاد ملکه زنبور عسل استان بوشهردر حال اجرا است.
طهماسبی افزود: کشور ایران از نظر تعداد کندو و میزان تولید عسل جزو ۱۰ کشور اول دنیاست اما از نظر متوسط تولید عسل که ۱۳ کیلوگرم در هر کندو است، شرایط خوبی ندارد.
معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور گفت: سالانه ۷۱ هزار تن عسل از شش میلیون کلنی در کشور تولید میشود.
با بیان اینکه طرح پرورش و اصلاحنژاد ملکه زنبورعسل، صنعت زنبورداری را متحول کرده است اظهار کرد: اکنون طرح ملی اصلاحنژاد تولید ملکه در منطقه خیرک و شکرک بخش ارم شهر دشتستان بوشهر تنها نقطهای در جنوب کشور است که با شاخصها و معیارهای روز دنیا مشغول به فعالیت است.
وی اهداف عمده اجرای طرح پرورش و اصلاحنژاد ملکه زنبور عسل در استان بوشهر را تولید و تأمین ملکه زنبورعسل در کشور، تأمین ملکههای اصلاح شده مراکز تولید ملکه بخش خصوصی برای تکثیر و تأمین ملکه مورد نیاز زنبورداران، آموزش روشهای جدید و نوین زنبورداری پیشرفته و پرورش ملکه دانست.
معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور با بیان اینکه در ایستگاه پرورش و اصلاحنژاد ملکه زنبور عسل از روشهای مدرن استفاده میشود خاطرنشان کرد: در این ایستگاه از روشهای جدید و به روز و معمول تولید ملکه تجاری در سطح دنیا استفاده میشود.
طهماسبی بیان کرد: در کشور در مجموع ۲۵۰ هزار ملکه زنبورعسل تولید میشود که از این میزان ۱۰۰ هزار ملکه در مراکز ویژه ای که فقط در زمینه تولید ملکه زنبور عسل در کشور فعالیت دارند برای استفاده زنبورداران تولید میشوند.
معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور با بیان اینکه تولید ملکههای اصلاح شده زنبور عسل و توزیع آن در میان زنبورداران نقشی مهم در تولید اصلاحنژاد و حفظ ذخایر ژنتیکی زنبور عسل دارد اظهار کرد: افزایش تولید و کیفیت عسل، مقاومت به بیماری، زمستانگذرانی، بچهدهی و افزایش جمعآوری گرده از صفات اصلی این نوع نژاد زنبورهای اصلاح شده است.
طهماسبی افزود: از مهمترین ویژگیهای نژادی بهبود یافته تولید عسل، رفتار دفاعی در مقابل کنه واروا، رفتار دفاعی در زنبور عسل و رفتار بچهدهی است که در این طرح تلاش می شود که در زنبور عسل انجام شود.
وی ادامه داد: اکنون ما در نسل ۱۳ این طرح هستیم و در پایان هر سال بهترین ملکهها برای تولید نسل در سطح کشور انتخاب و مورد ارزیابی قرار میگیرند و این روند هر ساله ارتقا مییابد.
طهماسبی بیان کرد: ملکه هایی که در این طرح تولید میشود بخشی از آن در اختیار زنبورداران برای استفاده و بخشی نیز در اختیار زنبورستانهای بخش خصوصی قرار میگیرد.
معاون پژوهشی و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور اظهار کرد: در سالهای ۸۴ تا ۸۶ ارزیابیها نشان داد ملکههایی که مستقیم از طریق طرح اصلاحنژادی در اختیار زنبوردارها قرار گرفته است شرایط بسیار خوبی از نظر رفتار دفاعی و رفتار بچهدهی داشتهاند و تولید عسل آنها هم برتر از کندوهای معمول در کشور بوده است.
وی گفت:همچنین سال های ۹۲ و ابتدای سال ۹۳ ملکههای تولیدی حاصل از این طرح در اختیار تولید کنندگان ملکه قرار گرفت و آنها نیز این ملکهها را تکثیر کردند و در اختیار لایه سوم یعنی زنبورداران معمولی و بخش خصوصی قرار دادند.
طهماسبی افزود: ارزیابی ما در لایه سوم نیز نشاندهنده این است که در صفات زمستان گذرانی، بچه دهی و رفتار دفاعی ملکههای اصلاح شده شرایط مطلوبی دارند و درمورد صفات تولید عسل و مقاومت روی کنه واروا ادامه کاری که آغاز کردهایم میتواند مکمل کارهای قبلی باشد و از این نظر هم وضعیت بهتری پیدا کنیم.
طهماسبی گفت: زنبورداران علاوه بر تولید عسل تولیدات دیگری مثل گرده، ژل رویال، موم و برهموم نیز دارند که در سالهای اخیر مورد توجه جدی مردم قرار گرفته است و زنبورداران با تولید این محصولات از درآمدی بالاتری برخوردار میشوند و زنبورستانها از حالت تک محصولی خارج میشود.
طهماسبی با بیان اینکه ملکههایی که در این طرح تولید میشود بخشی از آن در اختیار زنبورداران برای استفاده قرار میگیرد گفت: این طرح با همکاری موسسه تحقیقات علوم دامی کشور و معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی با هدف افزایش متوسط تولید عسل و بهبود صفات رفتاری زنبورعسل در کشور در دست اجراست.
مجری طرح زنبورداری و اصلاحنژاد تولید ملکه بیان کرد: طرح اصلاحنژاد زنبور عسل ایران بیش از ۱۵ سال توسط موسسه تحقیقاتی امور دامی کشور و معاونت تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی دردست اجراست.
طهماسبی افزود: در این ایستگاه در هر دوره پرورش چند ماهه ۱۰ هزار ملکه که نژاد آنها اصلاح شده، تولید میشود.