کارشناس ارشد مسئول بخش پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: طرح ملی اصلاح نژادی زنبور عسل در این استان طی دو سال اخیر با موفقیت در حال اجرا است.
مجید عاکف گفت: در قالب این طرح پنج استان فارس، اصفهان، گیلان، مازندران و خراسان رضوی به عنوان مجری انتخاب شدهاند.
وی ادامه داد: در این چارچوب با رصد کندوهای زنبور، کندوهای برتر با توجه به شاخصههایی از جمله تولید عسل بیشتر و نیش کمتر انتخاب شد و بر روی ۹ تا ۱۲ صفت اصلاح نژادی زنبورها و کندوها کار علمی در دست اجرا است.
کارشناس ارشد مسئول بخش پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی مشاور این طرح را دانشگاه صنعتی اصفهان اعلام و بیان کرد: از جمله صفتهای اصلاح نژادی میتوان به تولید عسل بیشتر، کاهش رفتار تهاجمی زنبور، مقاومت در برابر بیماریها و آفات اشاره کرد.
وی گفت: در سومین سال اجرای این طرح در خراسان رضوی نسل F1 در استان تولید شده و پس از رکوردگیری وارد مرحله تولید نسل میشود.
عاکف افزود: ملکه های تولیدی زنبورستان ایستگاه اصلاح نژاد تا تولید نسل F5 باید پیش برود و این به معنای این است که پنج سال دیگر اجرای طرح اصلاح نژادی زنبور عسل ادامه دارد و بعد از آن ملکه های اصلاح شده در اختیار بخش خصوصی برای تولید و برداشت محصول از نسل اصلاح شده اقدام نمایند.
وی ادامه داد: زنبورستان اجرای طرح دارای ۵۰۰ کندوی برتر میباشد که در طول سال در حال کوچ کردن به نقاط مختلف کشور است.
کارشناس ارشد مسئول بخش پرورش زنبور عسل سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی همچنین گفت: اعتبارات و پرسنل برای اجرای این طرح بسیار محدود است و سختی کار در این زمینه حمایت و توجه مسئولان کشوری را طلب میکند.
وی افزود: از محل فعالیت ۱۸۰ هزار کندوی زنبور عسل در خراسان رضوی سالانه هزار و ۳۹۱ تن عسل تولید می شود که از این نظر خراسان رضوی رتبه یازدهم کشور را در سال گذشته کسب کرده است.
عاکف میانگین تولید عسل به ازا هر کندو را ۸.۱ کیلوگرم اعلام و بیان کرد: خراسان رضوی در حوزه شمار کندوهای عسل فعال رتبه یازدهم کشور را دارد.
دو هزار و ۷۲ بهره بردار در حوزه زنبورداری خراسان رضوی فعالیت دارند. شهرستان مشهد با ۵۱ هزار و ۶۵ کندو، ۴۰۲ بهره بردار و تولید سالانه ۵۰۰ تن عسل رتبه نخست این حوزه در خراسان رضوی دارد.
شهرستانهای چناران و نیشابور نیز به ترتیب با تولید ۳۳۰ تن و ۸۱ تن رتبه های دوم و سوم را در این بخش دارند.