محققان گلستانی نسل پنجم ملکه های زنبور عسل را تولید کردند
نام این ملکه ها اف پنج است که تحقیق برای تولید آنها از ۲۸ سال پیش آغاز شد.
مدیر بخش زنبور عسل جهاد کشاورزی گلستان میگوید؛ ملکههای زنبور عسل از استرالیا با نامهای مید نایت و استرلاین وارد کشور می شد که آفت همراه خود میآوردند.
تازیکه افزود : کنه واروا بدترین آفتی بود که با تسلط روی زنبورها جلوی پرواز و تولید آنان را میگرفت.
او گفت : این مشکل موجب شد محققان گلستانی نخستین بار در کشور ملکهای جدید تولید کنند.
۱۹۰۰ زنبوردار در گلستان در هزار و ۸۰۰ زنبورستان این استان سالانه بیش از ۶۷۵ تن عسل از بیش از ۸۲ هزار کلنی زنبور عسل به دست میآورند .
گلستان یازدهمین استان تولید کننده عسل کشور است.
عبادی یکی از محققان گلستانی که سالها در کار تغییر نسل زنبورها فعالیت کرده است گفت: در سال ۸۵ موفق به تولید ملکههایی با نام اف یک شدیم اما این حشرات نیز باید سیر تکاملی را طی میکرد.
عبادی افزود : پس از اف یک ، سه نسل دیگر از ملکههای زنبور عسل را با نامهای اف دو ، اف سه و اف چهار تولید کردیم اما هنوز امتیازات لازم را برای تکثیر نداشتند.
مسئول بخش زنبور عسل جهاد کشاورزی گلستان گفت: خشونت و تنبلی از ویژگیهای منفی ملکههای تولید شده بود که برای اصلاح آنها باز هم وقت گذاشتیم.
دیگر کارشناس تولید زنبورهای اف پنج هم گفت: در این مرحله روی هشت صفت منفی زنبورها کار انجام و در میزان تولید، مقاومت، زمستانگذرانی، بومی سازی و بچه دهی موفقیتهایی حاصل شد.
به گفته مدیر بخش زنبور عسل جهاد کشاورزی گلستان؛ از هر کندو با زنبورهای اصلاح نشده نزدیک به ۱۰ کیلوگرم عسل به دست میآید اما زنبورهای اف پنج دو و نیم کیلوگرم بیشتر تولید میکنند .
قُجُقی دامپزشک زنبوردار هم در این باره گفت : دیگر خاصیت مهم این زنبورها مقاومت مقابل بیماریها و بی نیاز کردن کندو از داروهای خارجی است.
به گفته او ، کندوهایی که زنبور اف پنج ندارند برای مقاومت مقابل کنه احتیاج به دو نوع دارو به آپیتسان و بای وارول دارند که هر دو از خارج وارد میشود.
مدیر کل دفتر طیور و زنبور عسل وزارت جهاد کشاورزی که برای شرکت در مراسم رونمایی رسمی از این طرح تحقیقاتی به گلستان آمده بود اعلام کرد : برای خرید این نوع داروها برای هر کندو سالانه ۱۰ هزار تومان پول از کشور خارج که با احتساب ۵ میلیون کندو در کشور سالانه ۵۰ میلیارد تومان پول از کشور خارج میشود.
ترکاشوند افزود : زنبورهای اف پنج، کشور را از واردات این نوع داروها بی نیاز میکند.
رفیعی تولید کننده و فروشنده عسل هم گفت : تولید عسل مرغوب از دیگر مزیتهای زنبورهای اف پنج است که مردم میتوانند با عواملی از جمله، حل نشدن در آب و بردن ناخالصیها به پایین یا بالای عسل آن را از عسلهای بی کیفیت شناسایی کنند.
فندرسکی زنبوردار نمونه کشور و گلستان هم گفت : آرام بودن این نوع زنبورها دیگر مزیتی است که برای ما بسیار اهمیت دارد.
او افزود : اگر زنبورها آرام باشند توانایی زنبوردار برای مدیریت کندو بسیار بیشتر میشود و بهره وری را افزایش میدهد.
مدیر کل دفتر طیور و زنبور عسل وزارت جهاد کشاورزی گفت : این طرح تحقیقاتی همزمان در ۸ استان ( اصفهان، گیلان، خراسان رضوی، کرمان، اردبیل، آذربایجان غربی، شیراز و گلستان) از سال ۱۳۸۵ آغاز شده بود که فقط محققان گلستانی موفق به بهره برداری و تولید نسل جدید ملکه زنبور عسل شدهاند.
ترکاشوند افزود : در گلستان این توانایی وجود دارد که ۴۲ روز پس از ورود ملکه اف پنج به کندو ، نسل ، کل کندو عوض شود.
وی گفت : نتایج این پژوهش در اختیار زنبورداران کشور قرار می گیرد .
مسئول بخش زنبور عسل جهاد کشاورزی گلستان گفت : اکنون زنبورداران نمونه و توانا برای تکثیر اف پنج در ۷ شهرستان گلستان شناسایی شدهاند.
تازیکه افزود : تولید و تکثیر زنبورهای اف پنج را از اسفند سال آینده به طور گسترده در گلستان آغاز میکنند .
او گفت : برای اجرای این طرح ، صندوق توسعه کشاورزی به هر زنبوردار ۲۰ میلیون تومان تسهیلات ارزان قیمت پرداخت میکند.
مدیر کل دفتر طیور و زنبور عسل وزارت جهاد کشاورزی گفت: در کشور حدود پنج میلیون و ۱۰۰ هزار کلنی زنبور عسل وجود دارد که سالانه نزدیک به ۵۰ هزار تن عسل تولید میکنند .
به گفته ترکاشوند؛ در صورت استفاده از زنبورهای نسل جدید ، با همین تعداد کلنی تولید عسل در کشور به ۶۲ هزار و ۵۰۰ تن افزایش مییابد.
ایران از نظر تولید عسل رتبه هشتم و از نظر تعداد کلنی رتبه چهارم دنیا را دارد.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید