معاون بهبود تولیدات دامی استان گفت: سرانه تعداد کلنیهای زنبور عسل برای هر زنبوردار در سال ۹۱ معادل ۵۲ کلنی و در سال ۹۲ به تعداد ۶۰.۳ کلنی رسیده که حدود ۱۶ درصد افزایش را نشان میدهد.
شیرخانی با بیان اینکه صنعت زنبورداری در استان ایلام تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی از رشد چندانی برخوردار نبود و صرفآ به عنوان یک حرفه تفننی رواج داشت، اظهار کرد: در دهه ۶۰ با توجه به شرایط اقلیمی و آب و هوایی استان، وجود گونههای شهدزا و همچنین فراهم شدن امکانات تولید تا حدودی این حرفه توانست در بسیاری از مناطق استان به عنوان شغل اصلی افراد علاقمند شناخته شود و نتایج مطلوبی را هم در برداشته است.
وی افزود: در حال حاضر استان ایلام با دارا بودن ۶۳ هزار و ۷۳۱ کلنی مدرن و یک هزار و ۷۵ بهرهبردار در قالب تشکلهای مختلف زنبورداری با تولید سالیانه حدود ۴۷۱ هزار و ۷۵۴ تن نقش مهمی در تولید عسل کشور و اقتصاد استان ایفا میکند.
شیرخانی اضافه کرد: وجود رشته کوه زاگرس در استان و قلههای مرتفع برف گیر از یک طرف و نیز دشتهای گرمسیری مهران ، دهلران و آبدانان باعث ایجاد تنوع وسیع در رویش گیاهان، گلها و بوتهها و درختچهها و مزارع کشاورزی شده که این امر باعث شده عسل طبیعی استان یکی از کم نظیرترین نوع عسل در سراسر کشور باشد.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان میانگین تولید عسل در سالهای ۸۷ و ۸۸ به ترتیب به ازای هر کندو ۷.۱۱ کیلوگرم و ۶.۹۶کیلو گرم اعلام و عنوان کرد: کل عسل تولیدی استان در سال جاری ۴۲۴ تن بوده و میانگین تولید به ازاء هر کندو به ۷.۴ کیلوگرم رسیده است.
وی با بیان اینکه آمار گیری از زنبورستانهای موجود در سطح استان هر ساله در مهر ماه با هماهنگی دفتر امور طیور و زنبورعسل کشور، معاونت بهبود تولیدات دامی استان و مدیریت جهاد کشاورزی شهرستانها انجام میگیرد، تصریح کرد: در سطح تمام شهرستانهای استان از مجموع ۶۳ هزار و ۷۳۱ کلنی ۴۷۱ هزار و ۷۵۴ کیلوگرم عسل تولید شده که این مهم با تلاش یک هزار و ۵۷ نفر از زنبورداران استان صورت گرفته است.
شیرخانی گفت: در بین شهرستانهای استان، ملکشاهی با ۷ هزار و ۲۷۵ کلنی و ایوان با یک هزار و ۱۴۱ کلنی بیشترین و کمترین تعداد کلنی را دارند.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان با اشاره به اینکه تعداد زنبورداران استان بر اساس نتایج آمارگیری سال ۱۳۹۲ بالغ بر یک هزار و ۵۷ نفر هستند، ادامه داد: این میزان نسبت به سال گذشته که یک هزار و ۱۳۳ نفر بوده، اندکی کاهش یافته است که سرانه تعداد کلنیهای زنبور عسل برای هر زنبوردار در سال ۹۱ معادل ۵۲ کلنی و در سال ۹۲ به تعداد ۶۰.۳ کلنی رسیده است که حدود ۱۶ درصد افزایش را نشان میدهد.
وی خاطر نشان کرد : در حال حاضر شهرستان ایلام با ۳۷۵ نفر بالاترین و شهرستان دهلران با دارا بودن ۳۱ نفر کمترین تعداد زنبورداران استان را به خود اختصاص دادهاند.
شیرخانی به نقش صنعت زنبورداری در توسعه و اشتغال استان اشاره کرد و ادامه داد: با توجه به بررسیهای آماری استان ایلام به علت اقلیم خاص طبیعی و جغرافیایی و وجود جنگل و مراتع و داشتن گونههای مختلف گیاهی به ویژه گونههای شهدزا نظیر آویشن، پونه، شیرینبیان و فرفیون در نقاط مختلف زمینههای زیادی برای توسعه و پیشرفت این صنعت فراهم است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان افزود: با نگاهی گذرا به مناطق مختلف استان از جمله دامنههای کبیرکوه، مانشت، قلارنگ و دیگر دامنههای سر سبز استان به خوبی گویای این امر است که جای جای استان ظرفیتها و پتانسیلهای فراوانی از نظر توسعه و گسترش این حرفه را داراست.
وی با بیان اینکه با توجه به این ظرفیتها در آینده در صورت کنترل عوامل زیانبار نظیر پدیده گرد و غبار و سایر عوامل میتوان در زمینههای گوناگون از جمله احداث ایستگاههای پرورش ملکه، کارگاههای کندوسازی، بستهبندی عسل و حتی کارگاههای ساخت لوازم زنبورداری زمینههای خوبی جهت اشتغال و رفع بیکاری خیل عظیمی از علاقمندان را در استان فراهم کرد، گفت: علاوه بر این با توجه به کیفیت و مرغوبیت عسل استان و بازار پسندی آن و نیز با توجه به بارازچه مرزی استان میتوان با صادر کردن بخشی از عسل استان به کشورهای همسایه از جمله عراق و کشورهای حوزه خلیج فارس نقش مهمی در شکوفایی اقتصاد استان و رونق زنبورداری ایفا کرد.
شیرخانی در تشریح اقدامات انجام شده در جهت توسعه پرورش زنبور عسل در سطح استان اضافه کرد: توزیع بیش از ۲۰۰ تن شکر یارانهای بین زنبورداران استان به ازاء هر کیلوگرم در سال جاری، تامین اعتبار لازم و هماهنگی با دامپزشکی جهت تهیه و توزیع بیش از ۶۰۰ هزار نوار ضدکنه واروا بین زنبورداران، تامین اعتبار لازم جهت توسعه زنبورداری به تعداد ۳۱ هزار و ۵۰۰ کلنی به ازاء هر کندو ۱۶۰ هزار تومان، اجرای آمارگیری سالیانه کلنیهای زنبورعسل از جمله بخشی ازاین اقدامات است.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان همچنین با اشاره به دیگر اقدامات توسعهای در این بخش تصریح کرد: صدور دفترچه زنبورداری جهت شناسایی و ارائه خدمات به زنبورداران، پیگیری صدور مجوز تردد زنبورداران به مناطق مرزی استان جهت استفاده از گونههای شهدزا مناطق مرزی، اطلاعرسانی به زنبورداران از طریق مجاری ذیربط در خصوص پیشبینی وضعیت هوا با هماهنگی سازمان هواشناسی و زمان سمپاشی مزارع کشاورزی، باغات و رعایت مسائل بهداشتی به زنبورزداران، هماهنگی و پیگیری امورات بانکی جهت تامین اعتبار جهت توسعه و بازسازی زنبورستانهای استان و گسترش و رونق زنبورداری در استان، دادن تسهیلات کم بهره و بلند مدت جهت توسعه زنبورداری و اشتغالزایی از دیگر اقدامات ما در این حوزه بوده است.
وی در خصوص چالشها و موانع و راهکارهای توسعه زنبورداری در استان گفت: عدم وجود کارگاه بستهبندی و صنایع تبدیلی، کارخانه آج موم و تبدیل موم کلوخه به موم آج شده در استان، نبود کارگاه کندوسازی و سایر لوازم زنبورداری از جمله کندو خالی، طبق، استراکتور، کلاه توری، اهرم، دودی و سایر نهادههای زنبورداری از جمله شکر، موم، ایجاد ایستگاه پرورش ملکه جهت تامین ملکه مورد نیاز زنبورداران استان، اجرای خرید تضمینی محصولات کلنی زنبور عسل با قیمت کارشناسی و فراهم نمودن زمینه برای صادرات عسل به کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر کشورها با توجه به مرغوبیت عسل استان از جمله چالشها و راهکارهای بخش زنبورداری در استان است.
شیرخانی در پایان به بیماریها و آفتهای رایج زنبورستانهای استان اشاره و عنوان کرد: کنه واروا، پرنده زنبورخوار سبزقبا در فصل بهار و پاییز و خسارت جبرانناپذیر این آفت به زنبورستانها، با توجه به منبع مبارزه با این پرنده از طرف محیط زیست و جلوگیری از مبارزه با این آفت هر ساله باعث افت شدید و کاهش زنبورستانها و کاهش تولید میشود.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید