بر کسی پوشیده نیست که کوهپایهها، صخرهها و درههای کبیرکوه از سلسله جبال زاگرس در استان ایلام از جمله مهمترین زیستگاهها و خاستگاههای اصلی زنبورعسل است.
در این راستا روستای “گنجه” در حوالی بدره، درست در پای کبیرکوه واقع است که به تناسب اسمش گنجی از طبیعت خداست.
شماری از اهالی این روستای کوهپایهای به طور عموم برای معیشت و تامین غذای خانواده به کار برداشت عسل از “صخره” مشغول هستند.
بومیان منطقه گنجه به این افراد که از درخت یا صخره کوه عسل استحصال میکنند ،”عسل بر” میگویند.
یک “عسل بر” در روستای گنجه گفت: سالانه قریب به ۱۰ کیلوعسل از صخرههای کبیرکوه برداشت میکنم که کاری دشوار و سخت است.
احمدی با اشاره به قیمت ۱۶۰هزار تومانی هر کیلو عسل صخرهای، اظهار کرد: عسل برداشت شده از صخرههای کبیرکوه را هم برای مصرف خانواده و هم برای مصرف به بازار عرضه میکنم که سالانه نزدیک به یک میلیون تومان برایم درآمد دارد.
وی درباره چگونگی شناسایی مناطق عسل خیز کبیرکوه گفت: بیشتر کوهپایه کبیر در مناطق بدره هم عسل درخت دارد، هم عسل صخرهای اما از آنجا که برداشت را به صورت صحیح انجام میدهم، میتوانم هر سال سراغ صخرهای بروم که سال قبل از آن برداشت کردهام.
“عسل بر” دیگری از اهالی چنارباشی در حوالی گنجه نیز گفت: بیش از ۷۰ سال عمرم را صرف برداشت عسل از درختان کردهام، بدون آنکه صدمهای به طبیعت و زندگی زنبورها بزنم.
آریانفر، درباره قیمت هر کیلو عسل صخرهای یا درختی ناب که هم اینک در بازار مصرف عرضه میکند، نیز گفت: من عسل را کیلویی کمتر از ۱۵۰ هزار تومان نمیفروشم، چون حقیقتا برداشت آن گاهی به مثابه بازی با جان برابری میکند یا باید صخره پیمایی زیادی کنیم و وقتی هم که به کندوی صخره میرسیم با حمله زنبورها مواجه میشویم که کاری بسیار خطرناک است.
وی به مواردی از نیش زنبورهای وحشی اشاره کرد و گفت: بارها زنبور به من نیش زده است، اما خوشبختانه توانستهام جان به در ببرم.
در همین رابطه مدیر طیور سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام گفت: سالانه به میزان نامشخصی عسل صخرهای یا درختی از طبیعت استان ایلام برداشت میشود.
مرادی با اشاره به نمونه برداشتی از این محصول اظهار کرد: در مواردی مشاهده شده است که یک “عسل بر” در یک برداشت ۱۸ کیلو عسل درختی استحصال کرده که رقمی بسیار بالاست.
وی تاکید کرد: تعیین نرخ هر کیلو عسل صخره یا درخت بستگی به برداشت کننده دارد، چرا که خود کار پیچیده و بسیار دشوار است.
معاون طبیعی محیط زیست استان ایلام گفت: سالانه شاهد برداشت عسل از طبیعت استان چه از صخرهها و چه از درختان هستیم که در جای خود دغدغههای ما را در خصوص حفظ محیط زیست بیشتر میکند.
ابدالی، اظهارکرد: برداشتکنندگان معمولا برای امرار معاش این کار را انجام میدهند، به همین خاطر از دل سنگ که هم که شده عسل برداشت میکنند، اما توصیه ما این است که سهم زنبورهای وحشی که ذخیرههای طبیعت منطقه هستند را حفظ کنند.
وی سپس به چگونگی برداشت غیر اصولی عسل از درخت اشاره کرد و گفت: متاسفانه “عسل بر”های بومی در ایلام در استحصال عسل از درخت اقدام به آتشافروزی کندو میکنند که با این کار عملا باعث از بین رفتن و پراگندگی زنبورها میشوند.
معاون محیط زیست استان ایلام توصیه کرد: در وهله اول برداشت عسل از صخره یا درخت را برای طبیعت زیانبار میدانیم، اما چنانچه کسانی هستند به صورت حرفهای دست به این کار میزنند، باید عسل را یک جا برداشت نکنند و از پراکندگی یا از بین بردن زنبورها جدا خودداری کنند.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید