معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان همدان به افراد فاقد شغل پیشنهاد کرد: با توجه به اینکه زنبورداری نیاز به سرمایهگذاری سنگینی ندارد، بنابراین میتوانند با حداقل سرمایه کار در این عرصه را آغاز کنند.
نظرپور افزود: افزایش کلنیها و تعداد زنبورداران جزء برنامههای معاونت بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان است.
وی ادامه داد: از یک هزار و ۹۳۱ نفر زنبوردار، ۹۳ نفر بی سواد و مابقی دارای تحصیلات هستند به طوریکه ۱۵۰ نفر از آنان دارای مدرک لیسانس و از این بین نیز حدود ۱۰۰ نفر دارای مدرک مرتبط هستند.
نظرپور همچنین با بیان اینکه زنبور شدیدا وابسته به طبیعت است و از وضعیت جوی آن تبعیت میکند، تصریح کرد: وجود گرد و غبار سبب از بین رفتن قدرت ردیابی زنبور میشود، به طوری که نمیتوانند کلنیهای خود را پیدا نمیکنند و بیراهه میروند، بدین ترتیب تلف میشوند و همین امر باعث کاهش جمعیت زنبورها میشود.
وی بیان کرد: سال گذشته خسارتی از بابت گردو غبار گزارش نشده است، اما سال ۸۹ بیشترین خسارت به زنبورداران وارد شد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان همدان عنوان کرد: مناطق مختلف استان همدان در ۶ ماهه اول سال مستعد پرورش کلنیهای زنبور است و برای نیمه دوم سال باید اصولا زنبورداران کلنیهای خود را به مناطق گرمسیر کوچ دهند.
وی ادامه داد: ۲۰ درصد زنبورداران هر ساله کلنیهای خود را به مناطق گرمسیر کشور به ویژه استان خوزستان کوچ میدهند و بار دیگر اواخر زمستان از آنها محصول میگیرند.
نظرپور افزود: ۸۰ درصد دیگر نیز میزانی عسل به عنوان ذخیره برای زنبورها به جا میگذارند و عملیات زمستان گذرانی را روی کندوها انجام میدهند، چراکه زنبورها به جز عسل نیاز به تغذیه کمکی دارند.
وی در ادامه به دو صورت زنبورداری صنعتی و سنتی اشاره کرد و گفت: زنبورداران صنعتی افرادی با تجربه هستند که تعداد کندوهای در اختیار آنها بالای ۱۰۰ کلنی است و ابتدای بهار تغذیه تحریکی(بهاره) را برای افزایش تخمریزی زنبورها در کلنیها دارند.
نظرپور اضافه کرد: ملکه آنها هر دو سال یکبار تعویض میشود، چراکه قدرت تخم ریزیاش پایین میآید و کندو ضعیف میشود که برای جلوگیری از وقوع این امر و اینکه به کندو اجازه تخم ریزی داده نشود، اصولا کندو به سایر استانها و حتی در خود استان کوچ داده میشود.
وی با بیان اینکه زنبور موجودی است که با کوچ زنده و اقتصادی خواهد بود، اظهار کرد: مدیریت کندو در این بخش اعمال میشود، به طوریکه میزان برداشت بالای ۲۰ کیلوگرم است و بر اساس نوع گیاه، فصل، وضعیت منطقه و حتی روش استخراج و بسته بندی متفاوت است.
نظرپور عنوان کرد: زنبورداران صنعتی کلنیهای خود را در بهار و پاییز با شکر و آب تغذیه میکنند که به تغذیه خود زنبور میرسد و تاثیری در عسلشان ندارد.
وی ادامه داد: شربت از ضروریات حرفه زنبورداری است و باید در بهار فصل تخم ریزی و پاییز پس از برداشت عسل زنبورها تغذیه شوند.
نظرپور بیان کرد: تعداد کندوهای زنبورداران سنتی کم است چراکه شغل دوم آنها محسوب میشود و تجربه شان در این زمینه کم است و با توجه به اینکه تغذیه کمکی بهاره و پاییزه برای تحریک تخم ریزی نمیدهند بنابراین دخالتی در افزایش میزان برداشت نخواهند داشت.