لرستان، نگین سرسبز و زیبای زاگرس، سرزمین پلها و آبشارهای منحصر به فرد، از بکرترین مناطق کشوراست ، این استان به دلیل کوهستانی بودن و شرایط خاص اقلیمی خود، زمینه مناسبی برای تولید عسل در کشور دارد.
کوهستانهای لرستان به دلیل طبیعت خاص، دارای گل و بوته های کاملا طبیعی است که زنبورها با نشستن بر آنها و مکیدن شهد گلها، عسل بسیارمرغوب و طبیعی تولید میکنند. عسل، سوغات گوارا، خالص و ناب خرم آباد است.
معاون بهبود تولیدات دامیسازمان جهاد کشاورزی لرستان با اشاره به وضعیت تولید عسل گفت: خوشبختانه با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب، با کیفیتترین عسل کشوردر لرستان تولید میشود.
عسل لرستان که بعنوان مرغوبترین عسل ایران شهرت دارد درسالهای اخیر اما با چالشهای متعددی روبه رو بوده و همین موارد جایگاه این محصول شیرین را متزلزل کرده است.
سپهوند معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی لرستان گفت : از ۱۸۷ هزار کندوی زنبورعسل دراین استان سالانه هزار و ۲۵۰ تن عسل تولید میشود که از این جهت لرستان، جایگاه هفتم را پس از آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، مازندران، خراسان رضوی، کردستان و کهکیلویه و بویراحمد درکشور دارد.
حیدری رئیس اتحادیه زنبورداران کل کشور و استان لرستان هم با اشاره به وجود مراتع و کوهستانی بودن این استان و میزان رطوبت کافی و ایجاد اشتغال آسان و زود بازده باسرمایه اندک گفت : حدود دو هزار نفر در لرستان به طور مستقیم از طریق زنبورداری و کندوهای عسل امرار معاش میکنند.
با این حال اما، نبود خوشه صنعتی و نیز بسته بندی های مناسب باعث شده این محصول جایگاه خوبی برای صادرات و خرید و فروش نداشته باشد و به همین دلیل زنبورداران در شرایط اقتصادی نامناسبی قرار گرفتهاند.
مشکلات صنعت عسل در لرستان ، درحالی گلوی تولید این محصول را میفشارد که درسال ۸۸ عسل بعنوان یکی از ۶ مزیت لرستان برای تشکیل خوشه صنعتی معرفی شده بود، اما این امر محقق نشد، بلاتکلیفی وضعیت ایجاد خوشه صنعتی عسل درلرستان و نیز غفلت ازایجاد صنایع بستهبندی، این محصول، امروز بعنوان ضعفی جدی در تولید عسل، و ساماندهی امور زنبورداران لرستان مطرح است.
معاون بهبود تولیدات دامیجهاد کشاورزی لرستان با اشاره به مشکلات موجود در زمینه صادرات محصول عسل در این استان گفت: متاسفانه در حال حاضر مشکل اصلی عدم بستهبندی صحیح این محصول برای صادرات پیش روی ما قرار دارد.
او با بیان اینکه تا کنون محمولههای فراوانی ازعسل لرستان به کشورهای همجوار مانند امارات و ترکیه فرستاده شده است، افزود: با این وجود به دلیل عدم بستهبندی مناسب عسل لرستان در برخی بازارهای این کشورها پذیرفته نشده است.
این مقام مسوول افزود: در حال حاضرعسل با کیفیت لرستان با quotation mark دبه های زننده quotation mark و quotation mark فله ای quotation mark از استان خارج میشود که این روند مطلوب ما نیست.
از سوی دیگر، توجه ناکافی به کیفیت، بهداشت ونبود صنایع و کارخانههای بستهبندی، توزیع شهدهای تقلبی در بازار، برپا نشدن نمایشگاههای بینالمللی دراستان برای معرفی مطلوب عسل لرستان از جمله مواردی است که باعث شده صادرات این محصول بینظیر، با رکود مواجه شود.
درسالهای اخیر نیز که معضل ریزگردهای عربی در زاگرس شدت گرفت انگشت اتهام در زمینه کاهش تولید عسل لرستان به سمت ذرات گرد وخاک نشانه گرفته شد و کسی از روند تولید و صادرات همان عسل مانده نشانی نگرفت.
طاهری مقدم رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان نیزبا اشاره به خسارتهای ناشی از ریزگردهای عربی در زمینه تولیدعسل استان لرستان یادآور شد: متاسفانه استمرار ورود ریزگردها به استان موجب کاهش تولید عسل در استان شد.
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی لرستان همچنین با اشاره به پرداخت تسهیلات بانکی در قالب کار گروه توسعه بخش کشاورزی به متقاضیان افزود: پیشبینی میشود با پرداخت این تسهیلات میزان تولید عسل در لرستان افزایش یابد.
گودینی مدیرکل بانک کشاورزی استان هم با اشاره به پرداخت تسهیلات به تولیدکنندگان عسل گفت: در سالهای ۹۰،۹۱ حدود ۵۰ فقره تسهیلات به مبلغ ۲۵ میلیارد ریال دراختیار زنبورداران این استان قرار گرفته است.
با این همه اما فقدان یک ساختار متمرکز برای تصمیم گیری درحوزه عسل و نیز ایجاد مرکزی برای رسیدگی به مشکلات زنبورداران از تولید تا مصرف و صادرات، و همچنین نبود یک نهاد متولی برای برقراری ارتباط میان بخشی بین حوزههای مرتبط با عسل باعث شده بسیاری از مشکلات تولید عسل درلرستان به قوت خود بماند؛ مرکزی که از آن به عنوان خوشه عسل میتوان یاد کرد.
شکل گیری خوشه عسل درلرستان، ضمن زمینه سازی مناسب برای تعامل بیشتر نهادهای مرتبط با تولید عسل، و ساماندهی امور مرتبط با تولید و صادرات این محصول، میتواند مشکلات زنبورداران را شناسایی، پیگیری و رفع کند.
ایجاد خوشههای صنعتی با محوریت محصولات مهم لرستان برنامهای است که طی سالهای اخیرتا حدودی مورد توجه قرار گرفته است و انتظار جدی این است که با توجه به وعدههای داده شده در آینده ای نزدیک با تامین بودجه لازم خوشه عسل لرستان راهاندازی شود.
به هرحال کم توجهی به این موضوع از سوی متولیان امرازیک طرف و غفلت از برندسازی برای عسل لرستان از سوی دیگر این روزها این محصول جهانی را درموقعیت نه چندان مطلوبی قرار داده است.
معاون بهبود تولیدات دامیجهاد کشاورزی استان لرستان افزود: درحال حاضر عسل کشور چین که به لحاظ کیفیت در پایینترین حد قراردارد نسبت به عسل لرستان در بازارهای کشورهای عربی متقاضی بیشتری دارد.
این مقام مسئول دلیل موفقیت کشورهایی ازقبیل چین در زمینه عرضه عسل را بستهبندی و برندسازی مناسب محصول عسل عنوان کرد و گفت: در این راستا میطلبد که بخش خصوص یک واحد بستهبندی و برندسازی عسل را در لرستان راه اندازی کند.
رئیس اتحادیه زنبورداران کل کشور و استان لرستان هم با اشاره به ضرورت راهاندازی خوشه عسل لرستان، نبود برند عسل، نبود تبلیغات معرفی و مزایای آن به داخل و خارج از کشور، نبود امکانات فراوری بسته بندی محصولات جانبی عسل مانند ژله گرده گل را از دیگر مشکلات زنبورداران عنوان کرد.
حیدری با بیان اینکه درصورت راه اندازی این واحد صنعتی، استانهای غربی و جنوبی کشور نیزمیتوانند ازاین کارخانه استفاده کنند، افزود: در این صورت است که میتوان عسل با کیفیت را دربستهبندیهای مناسب به بازارهای جهانی عرضه کنیم.
ازدیگرمزیتهای راهاندازی خوشه عسل و کاهش هزینهها وتسهیل دسترسی به نهادهها، دستیابی به دانش و فناوری تولید، بازارهای فروش وتأمین نیازهای مشتری خواهد بود. هدفمند بودن و تخصصی تر شدن و اقتصادی ترشدن خدمات و پشتیبانی از صنایع مجتمع در خوشه، از دیگر مزیتها است.
نظربه اهمیت تولید عسل بعنوان محصولی مفید و نقشی که میتواند دراشتغالزایی ارستان داشته باشد ، ضروری است که مسوولان برای تولید بیشتر این محصول برنامه ریزی و موانع تولید کنندگان را برطرف کنند.
به هر روی امید میرود با توجه به مشکلات حوزه عسل در لرستان، ضرورت راه اندازی خوشه عسل بیش از پیش برای مسوولان احساس شود تا بتوان ضمن رفع مشکلات، با اتخاذ تصمیمات درست و نیز جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی، عسل لرستان را که در سطح جهانی شهرتی برای خود دست و پا کرده است ازاین موانع و چالشها نجات داد.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید