مریم طایفه سلطانخانی مدیریت زنبور.نت کارشناس پرورش زنبور عسل
Send
زنبور.نت > اخبار > استان‌ها > مشکلات زنبورداران جاجرم

مشکلات زنبورداران جاجرم

زنبورداران جاجرم (یکی از شهرستان‌های استان خراسان شمالی)از مشکلات ریز و درشتی رنج می‌برند و خواهان توجه مسئولان برای برطرف شدن آن‌ها هستند.

هم اکنون ۳ هزار و ۲۳۶ کندوی عسل در جاجرم وجود دارد و سالانه بین ۳۰ تا ۳۵ تن عسل در این شهرستان تولید می‌شود که به شهرهای تهران، مشهد و اصفهان هم صادر می‌شود.

علیپور زنبورداری است که به گفته خودش ۷ سالی است که با شغل زنبورداری روزگار می‌گذراند.

وی در رابطه با مشکلاتش می‌گوید: سالانه ۲ تن عسل با ۱۰۵ کندو در منطقه شوقان تولید می‌کنم. همچنین ادامه می‌دهد بخش شوقان از نظر گل و گیاه نسبت به دیگر مناطق این شهرستان غنی‌تر است.

وی تصریح می‌کند: در این شهرستان شرکت تعاونی ویژه زنبورداران تشکیل نشده است تا بتوانیم از مزایای آن استفاده کنیم و پس از ۷ سال کار، حتی دفترچه زنبورداری هم نداریم.

وی بیان می‌کند: تعاونی‌های زنبورداری شهرهای هم‌جوار، زنبورداران این شهرستان را برای عضو شدن قبول ندارند و ما هم چنان نهاده های خود را با نرخ آزاد از بازار تهیه می‌کنیم. همچنین اظهار می‌دارد: متأسفانه وارد شدن عسل‌هایی از غرب کشور به این شهرستان رکود در این بخش را موجب شده است چرا که قیمت پایینی دارند و مردم نیز خریدار عسل‌هایی باقیمت پایین هستند و بازار ما کساد شده است.

اصغرزاده دیگر زنبوردار این بخش هم می‌گوید: ۱۰ روز است که کلنی‌هایم را از مازندران به این بخش آورده‌ام اما گویا در این شهرستان، خبری از شکر یارانه‌ای و سم نیست در حالی که در آن استان از زنبورداران حمایت می‌شود.

وی اضافه می‌کند: ۱۷ سال است در این حرفه به فعالیت مشغول هستم و سالانه حدود ۵ تن عسل تولید می‌کنم.

وی عنوان می‌کند: زنبورداران این شهرستان همگی در دره چهاربید مشغول به فعالیت هستند و جهاد کشاورزی جاجرم هم زنبورداران جدید را به این دره هدایت می‌کند در حالی که این دره دیگر گنجایش زنبورداران این شهرستان را ندارد.

وی ادامه می‌دهد: زنبورداران کندوهای خود را در فاصله ۲۰۰ متری از هم قرار می‌دهند و گاهی بر سر مکان با یکدیگر درگیر می‌شوند و حریم‌ها رعایت نمی‌شود.

وی تصریح می‌کند: با این حال، جهاد کشاورزی جاجرم باز هم به زنبورداران جدید مجوز فعالیت در این مکان را می‌دهد.

وی یادآور می‌شود: متأسفانه تسهیلاتی برای رغبت بیشتر زنبورداران داده نمی‌شود و جهاد کشاورزی جاجرم می‌گوید که اعتباری از سوی استان برای این منظور به ما داده نشده است.

وی تصریح می‌کند: جهاد کشاورزی به زنبورداران جدید آموزش می‌دهد و برای آن‌ها پروانه کار صادر می‌کند ولی به فکر مکانی برای آن‌ها نیست و باید همیشه بر سر مکان با یکدیگر درگیر باشیم.

این زنبوردار می‌گوید: تاکنون با هزینه خود کارم را ادامه داده‌ام و خبری از اعطای تسهیلات به زنبورداران نبوده است و این فعالیت برای ما که عسل خالص تولید می‌کنیم مقرون به صرفه نیست.

مدیر جهاد کشاورزی جاجرم در رابطه با وضعیت زنبورداری در این شهرستان می‌گوید: در این شهرستان ۳۴ زنبوردار با ۳ هزار و ۲۳۶ کندوی عسل مدرن و اشتغال زایی ۳۹ نفر وجود دارد.

نامور می‌افزاید: سال گذشته در این شهرستان ۳۰ تن عسل تولید شد و در سال جاری نیز پیش‌بینی می‌شود چنان چه شرایط اقلیمی این شهرستان خوب باشد ۳۵ تن عسل تولید شود.

وی اظهار می‌دارد: عسل آویشن بخش شوقان، کیفیت بالا و حتی قابلیت صادرات دارد و به شهرهای تهران، مشهد و اصفهان صادر می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: سال گذشته ۱۵ طرح با اعتبار یک میلیارد و ۵۳۰ میلیون ریال از صندوق توسعه بخش کشاورزی برای اخذ تسهیلات به بانک معرفی شد که تاکنون ۶ طرح ۴۱۰ میلیون ریال تسهیلات دریافت کرده‌اند.

به گفته وی، در سال جاری نیز چنان چه اعتباری وجود داشته باشد، طرح‌های جدید متقاضیان برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی خواهد شد.

مدیر جهاد کشاورزی جاجرم بیان می‌کند: زنبورداران شهرستان در بخش شوقان و در دره چهاربید مشغول به فعالیت هستند که طبق قانون باید فاصله یک کیلومتری از هم داشته باشند در حالی که این‌گونه نیست و فضای این دره دیگر جواب گوی زنبورداران جدید نیست.

وی ادامه می‌دهد: زنبورداران باوجود کوه بهار در این شهرستان و پوشش گیاهی مناسب، به دلیل وجود باد رغبتی برای رفتن به این منطقه ندارند.

نامور اضافه می‌کند: برای برطرف شدن این مشکل، زنبوردارانی که تازه به این حرفه آمده‌اند، به کوه‌های سمت روستای قلی در بخش سنخواست که پوشش گیاهی مناسبی دارد، هدایت می‌شوند.

وی در رابطه با بیمه زنبورداران هم می‌گوید: ۸ نفر از زنبورداران این شهرستان سال گذشته برای بیمه معرفی شدند که درصدی از حق بیمه آن‌ها از محل هدفمند کردن یارانه‌ها تأمین شد و بقیه را خود آن‌ها واریز می‌کنند.