در یکی از پدیدههای نادر طبیعی در شهرستان دهلران بر اثر ورود زنبور عسل در واحدهای تجاری و بعضی از منازل شهر کندوهای عسل طبیعی شکل گرفته است.
امروزه تغذیه سالم یکی از نیازهای اساسی بشر است که میتواند روح و جسم آن را سالم نگه دارد ولی در سالهای اخیر زندگی بشر دست خوش تغییرات فراوانی شده است چرا که معرفی انواع فرآوردهای غذایی مصنوعی و مضر باعث شده سلامت ما انسانها را تهدید کند و در مواردی افراد به بیمارهای ناشناخته ای مبتلا میشوند و اگر تغذیه مناسب و طبیعی در سبد خوراکی ما قرار بگیرد بیشک میتوان جسم و روحی سالم داشت.
عسل طبیعی یکی از نعمتهای بیشمار خداوند بزرگ است که در دسترس بشر قرار گرفته و در کشور ما عسل طبیعی به عنوان یک محصول مقوی نقش به سزایی داشته و دارد ولی متأسفانه خشکسالیهای سالهای اخیر باعث شده که عسل طبیعی تا حدودی بسیار کم شود از این رو پرورش زنبور عسل یکی از اقداماتی بود که در دستور کار مسئولان قرار گرفته و با پرداخت تسهیلات سعی بر توسعه و از همه مهمتر اشتغالزایی در این راستا داشتهاند.
شهرستان دهلران یکی از شهرستانهای استان ایلام است که وجود مزارع کشاورزی باعث شده عسل طبیعی در آن تا حدودی در دسترس مردم باشد عسلی که افراد با مراجعه به دل کوهها و عبور از راههای صعب و العبور به دنبال یافتن عسل چندین روز را در مناطق مختلف استقرار پیداد میکنند به طوری که در مواردی بوده که بعضی از این افراد جان خود را از دست دادهاند.
هر کیلو عسل طبیعی در شهرستان دهلران بین ۱۲۰ هزار تا ۱۵۰ هزار تومان فروخته میشود عسلی که مرغوبیت آنها بسیار بیشتر و بالاتر از عسلهای پرورشی که با آب شکر تغذیه میکنند است و افراد زیادی از راه یافتن عسل طبیعی امرار معاش میکنند.
در ماههای اخیر در جنوب شهر دهلران در بیشتر منازل و حتی نجاریها، تعویض روغنیها کندو عسل طبیعی به صورت فراوان یافت میشود به طوری که در بعضی از این منازل دو یا سه کندو عسل یافت میشود.
درگفتگویی با شعبانی پور کارشناس ارشد حشرهشناسی و مدرس دانشگاه در خصوص هجوم زنبورهای عسل ریز به مناطق جنوبی شهر داشتهایم، وی گفت: زنبور عسل ریز با نام علمی Apis florea زنبوری از خانواده Apidae است.
وی اظهار داشت: این زنبور از همه گونههای زنبورها کوچکتر، به حالت وحشی در هندوستان و جنوب ایران زندگی میکند که اولین بار از منطقه جیرفت گزارش شده است.
این استاد دانشگاه افزود: این زنبور یک شانه درست میکند که در زیر شاخههای درختان، حتی گاهی چسبیده به دیوارها شانه خود را نصب میکند.
وی افزود: طبق تحقیق و پژوهشی که در این خصوص با دانشجویان دانشگاه پیام نور واحد دهلران در این خصوص داشتهایم، نحوه توزیع و پراکنش این زنبور در شهرستان دهلران در مناطق جنوبی به نسبت از مناطق شمالی شهرستان بیشتر است.
شعبانی پور بیان داشت: علت پراکنش بیشتر این زنبورها در جنوب شهر دهلران را به خاطر شرایط بسیار گرم آب و هوایی و نزدیک بودن به مزارع و کشت زارهای نزدیکی که در جنوب شهر است.
این مدرس دانشگاه تصریح کرد: میزان مسافت طی شده این زنبور با توجه به جثه فوقالعاده کوچک آن نسبت به سایر گونهها تا ۱۲ کیلومتر و قدرت پروازی هم مشاهده میشود.
وی اظهار داشت کیفیت عسل آن به مراتب از گونه های بومی و پرورشی بسیار بالاتر است.
شعبانی پور افزود: در بررسی های انجام شده توسط محققین دانشگاه پیام نور واحد دهلران، تا الان بیش از هزار ملکه و جمعیت شناسایی شده است ولی به خاطر شرایط مالی و عدم اختصاص اعتبار جهت پژوهش بیشتر و اهلی کردن این زنبور تحقیقات در این زمینه نیازمند حمایتهای جدی مسئولیان است.
وی گفت: با توجه به بالا بودن کیفیت عسل این زنبور و خواص دارویی که عسل طبیعی دارد میتوان با سرمایهگذاری بیشتر به سمت بهرهوری اقتصادی، پزشکی و اشتغالزایی نقش بسزایی داشته باشد.
شعبانی پور افزود: این زنبور عسل معمولا در مناطق پست یعنی کمتر از ۵۰۰ متر زندگی میکند ولی در موقع مهاجرت به مناطقی با ارتفاع بیش از ۱۵۰۰ متر کوچ میکند و علاوه بر کیفیت بالای عسل این زنبور گردهافشانی گیاهان بسیار موثر بوده است.
شعبانی پور افزود: یکی از نکات نادری که در این گونه زنبور وحشی مشاهده شده است رقص مکالمه این زنبور بر بخش بالایی شان است که نسبت به گونههای زنبور دیگر متفاوت است.
این کارشناس حشره شناسی گفت: وزن هر شان به چهار کیلوگرم میرسد و میزان مقاومت این زنبور به بیماریهای مختلف بسیار بالای است.
برای امتیاز دهی به این مطلب، لطفا وارد شوید: برای ورود کلیک کنید