نژاد قفقازی ملکههای زنبورستانها و مرگ و میر بالا به علت شیوع واروا، واردات داروهای مؤثر آمریکایی و اروپایی را در پساتحریم برای عبور صنعت زنبورداری کشور ضروری کرده است و باید کنار ورود نژادهای روز ملکه، به جای واردات غیرقانونی ملکه، واردات موم و دارو از چین در دستور کار قرار گیرد.
مدیرعامل اتحادیه پرورشدهندگان زنبورعسل خراسان رضوی گفت: هرچند پروژه تولید ملکه در خراسان رضوی با هدف تأمین ملکه زنبورعسل منطقه، تأمین و نگهداری ملکههای اصیل و مقاوم به بیماری دنبال شد، اما رویکرد پرورشدهندگان محلی تکثیر بومی انواع ملکه است.
محمدعلی ناظری افزود: بالا بودن قیمت و همچنین اختلاط با سایر نژادهای وارداتی، باعث شده که پرورش ملکه به شکل تجاری در خراسان رضوی رونق نداشته و بهنظر میرسد بساط تولید ملکه جمعآوری شده است.
وی خاطرنشان کرد: تغییر زنتیکی ملکه عارضههای جدیدی در زنبورستانها ایجاد کرده است که باید هر چه سریعتر با آنها مقابله کرد.
مدیرعامل اتحادیه پرورشدهندگان زنبورعسل خراسان رضوی با اشاره به رفع تحریمها خاطرنشان کرد: صنعت زنبورعسل در ایران بهصورت سنتی دنبال میشود و برای عبور از ان لازم است علاوه بر تغییر نژاد ملکه، تولید سنتی نیز تبدیل به پرورش صنعتی شود.
این مقام مسئول ادامه داد: طی سالهای گذشته شیوع بیماری واروا باعث ضرر وزیان زیادی شده است که بهعلت نبود داروی مناسب، عملاً تاکنون مهار نشده است.
وی تصریح کرد: توزیع داروهای چینی اعم از تقلبی یا واقعی باعث شده است نژاد واروا بهشدت در کندوها مقاوم شود؛ لذا ضرورت دارد برای مهار کنه واروا از علم روز و داروهای مؤثر آمریکایی و اروپایی استفاده شود.
ناظری یادآور شد: داروهایی با نام بایورل، آپیستان و ژل آپگارد ازجمله داروهایی بودند که پیش از این در کندوها استفاده میشد و میتوانست اثرگذاری قابل توجهی داشته باشد؛ لذا انتظار میرود در شرایط پساتحریم مهار کنه واروا برای خارج شدن زنبورستانهای ایران از بحران با واردات دارو کنترل شود.