مدیر عامل شرکت تعاونی زنبورداران روستای اشن نجفآباد گفت: با وجود اینکه حدود ۹۰ در صد ساکنان روستای اشن زنبوردار هستند اما تولید عسل در این روستا به دلیل افزایش دما ۶۰ درصد کاهش یافته است.
فاتحی با بیان اینکه حدود ۹۰ درصد از جمعیت این روستا به زنبورداری اشتغال دارند، اظهار داشت: روستا چهار هزارنفری اشن و نواحی اطراف آن آب کشاورزی زیادی نداشته و صنایع نیز در اطراف آن استقرار ندارند اما وجود مراتع و دشتها با گیاهان غنی سبب شده تا اکثریت مردم روستا به زنبورداری اشتغال داشته باشند.
فاتحی از تعداد بیش از ۲۰۰ هزار کلنی زنبور عسل اعضای تعاونی این روستا خبرداد و گفت: زنبورداران اشنی بیشتر به صورت مهاجر در فصول مختلف سال فعالیت میکنند به این صورت که کندوهای خود را در زمستان تا اردیبهشت در نواحی گرمسیر جنوب مستقر نموده و از اردیبهشت ماه تا اواخر فصل تابستان آنها را به نواحی سردسیر مثل چهار محال و بختیاری و استان فارس منتقل میکنند.
وی یادآور شد: درآمد این شغل ثابت نیست بلکه هر سال بستگی به شرایط با سال قبلی تفاوت میکند اما به طور کلی هرچه بارندگی در مراتع و بیابانها بیشتر باشد طبیعی است که وضعیت برداشت عسل هم مطلوب است.
این کارشناس پرورش زنبور عسل اظهار داشت: تابستان امسال گرمای بیسابقه هوا حتی در نقاط سردسیری کشور مثل چهار محال و بختیاری بر زندگی زنبورهای عسل تاثیر منفی گذاشت به نحوی که موجب کاهش ۶۰ درصدی تولید عسل زنبورداران اشنی شد.
فاتحی افزود: یکی از مضرات گرمای شدید هوا بر روی تخمهای ملکه یا دوره نوزادی زنبور عسل به شکل لارو است چرا که این موجود در این درجه حرارت میمیرد ودر نتجیه از تعداد زنبور عسل در هر کندو کاسته میشود.
مدیرعامل شرکت تعاونی زنبورداران روستای اشن با اشاره به اشتغال مستقیم و غیرمستقیم ۲۰ هزار نفر از محصول عسل روستای اشن در منطقه غرب استان اصفهان، ادامه داد: عسل در سبد غذایی مردم جایگاه خاص خود را دارد و باید از تولیدکنندگان آن حمایت شود.
فاتحی با بیان اینکه برخی با خوراندن محلول شکر به زنبورها عسل تقلبی تولید میکنند، گفت: از حدود ۱۵ سال قبل تاکنون زنبورداران اشنی برای مقابله با امر تولید عسل تقلبی همواره عسلهای خود را به آزمایشگاه تعیین میزان قند ساکاروز میفرستند و سپس آنرا برای بسته بندی به بازار عرضه میکنند.
تعداد کندوهای ایران با کشور چین برابر است
وی با اشاره به وجود شش میلیون کندوی زنبور عسل در ایران یادآور شد: تعداد کندوهای عسل ایران با کشور چین برابری میکند اما چینیها با روشهای گوناگون بهرهوری خود از زنبورها را افزایش دادهاند.
این کارشناس دامپروری اظهار داشت: در کشور چین از موم کندوهای عسل ماده درمانی “بره موم” را تولید میکنند اما هر ساله مقدار زیادی از موم در کشورمان به هدر میرود.