برای تکنیک تلقیح مصنوعی ملکه زنبور عسل و هینطور باروری بصورت طبیعی از اهمیت بالایی برخوردار میباشد.
در اختیار داشتن زنبورهای نری که دوره دگردیسی و رشد خوبی را گذرانیده و همگی در یک رده سنی یکسان قرار دارند و به سن بلوغ کامل هم رسیدهاند، شرایط برداشت اسپرم را آسانتر و در مورد باروری طبیعی با کیفیتتر خواهد نمود. در تشکیل کندوهای پدری در سیستم تلقیح مصنوعی باید از ملکههای مادری که تستهای اصلاحنژادی را با موفقیت گذرانیدهاند و همگی از لاینهای تولیدی متفاوت ولی از یک نژاد هستند استفاده شود. به گونهای که برای تلقیح مصنوعی از حداقل چهار کندوی پدری که ملکههای آنها با منابع باروری خویشاوندی برنامهریزی شده، تولید شدهاند. و درهنگام برداشت اسپرم از این نرها، بصورت آمیخته و باهم اسپرمگیری میشود، استفاده شود. تا از این طریق پتانسیل ژنتیکی مثبت گستردهای را به نسلهای آینده انتقال دهیم.
ما میتوانیم روند تولید و رشد زنبورهای نرزا در فصل مناسب با استفاده از برگه مومهایی با حجرههای نر بافت و یا اینکه شانههای درشت بافته شده کلنی از فصل فعالیت گذشته، تحت تأثیر قرار داده و در امر تولید نرهای با کیفیت و درشت جسه دخالت کامل داشته باشیم. با ایجاد فاصله مابین قابهای نربافت با قابهای مجاور(حدودا” ۳.میلیمتر) میتوانید در تولید سلولهای نر با ارتفاع بیشتر و در نهایت تولید زنبورهای نر درشت تر و قوی تأثیرگذار باشیم.
ایجاد کندوی پدری
۴۴ روز قبل از موعد جمعآوری اسپرم یا باروری ملکهها بصورت طبیعی، باید برگهای مومی درشت بافت، یا شانههای بافته شده سال قبل را در کلنیهای تولیدکننده زنبورهای نر آویزان کنید. در مورد شانههای بافته شده میتوانید با کمی شربت رقیق که بصورت اسپری برروی این شانهها اسپری میشود، زنبورها را سریعا” بر روی این شانهها جذب کنید. یک کندوی قوی میتواند ۵ روز بعد از دریافت این شانهها آنها را کاملا” تکمیل و تقریبا” قسمت وسیعی از سطح شان را با تخمهای روز و لاروهای زنبورهای نر پوشانیده و قاب نر بافت را آماده انتقال به کندوی پرستار مینماید. اگر چه در روز ششم همه سلولها دارای تخم زنبورنر نمیباشند، اما ما به دلیل نیاز داشتن به زنبورهای نر هم سن اقدام به برداشت و انتقال قاب به کندوی پرستاری که از قبل شرایط آن آماده شده خواهیم نمود.
کندوی پرستار باید از پتانسیل غذایی و جمعیتی جوان خوبی برخوردار باشد و حتما” یک کندوی با طبق که ما بین این کندو و طبق از یک شبکه مهار ملکه که به خوبی به کف طبق میخ شده است استفاده کنید به صورتی که اگر بعدها برای بررسی قسمت پایینی کندو، طبق را با در کندوی بسته، از روی کندو برداریم، هیچگونه زنبور نری نتواند ازداخل طبق به بیرون پرواز کند. قاب نر بافت تخمگذاری شده را در قسمت وسط طبق که حرارتی مناسبتر و گرمتر را دارا میباشد آویزان کنید و در مجاور این شان نر بافت، شانههای لارو سرباز زنبورهای کارگر و بعد از آن در سمت چپ و راست با شانههای عسل و گرده گل پوشانیده تا زنبورهای پرستار زیادی را به این بخش از کندو هدایت کرده و شرایط دگردیسی و تغذیهای خوبی را برای زنبورهای نر آماده کنیم.
بعد ما باید هرچند روزی یکبار قسمت بالای کندوی پرستار را در ساعتهای اولیه روز به گونهای که زنبورهای متولد شده نر از کندو به بیرون پرواز نکنند، باز کرده واقدام به تعویض شانههای کارگر متولد شده با لاروهای جوان کنیم. که با این کار گذشته از اینکه کندوی پرستار را قویتر کرده ایم، زنبور پرستار و کارگر جوان بیشتری را در اختیار زنبورهای نر متولد شده قرار خواهیم داد. لازم به ذکر است که چنانچه میخواهید مدت زیادی از این نرها استفاده کنید باید حتماً از یک ملکه باکره جوان که در داخل یک قفسک در قسمت پایین کندوی پرستارآویزان شده استفاده کنید.
تا زنبورهای کارگر توجه بیشتر نسبت به زنبورهای نر از خود نشان دهند در غیر این صورت زنبورهای نر بعد ازگذشت چهار هفته نسبت به نرکشی در داخل طبق اقدام خواهند کرد، در این حال نگران کاهش جمعیت کندو نباشید چون با شانههای تقویتی که گاه گاهی در قسمت بالای کندوی پرستار قرار میدهید، جمعیت جوان کندو در سطح مناسبی قرار میگیرد.
قبلا” گفته شد که برنامهریزی و شروع کار برای تولید زنبورهای نر بالغ با کیفیت، باید از۴۴ روز قبل از روز موعد اسپرمگیری صورت پزیرد، این به این معنی است که زنبورهای نر بعد از ۲۴ روز تولد یافته و بعد از ۱۲ بالغ میشوند. ولی با توجه به اینکه شما از برگه موم درشت بافت و یا شانه بافته شده سال قبل استفاده مینمایید، زنبورهای کارگر و ملکه نیاز به حداقل ۵ تا ۸ روز برای تکمیل کردن و تخمگذاری سلولهای زنبورهای نر را دارند. به این خاطردرنظر گرفتن ۴۴ روز کاملاً ضروری است.