حس شنوایی به مفهوم دریافت امواج صوتی و تبدیل آن به صدا به حالتی که در پستانداران دیده میشود، در زنبور عسل وجود ندارد.
دکتر قاضی عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی گفت: امروزه ما قادریم در مورد تعدادی از حسهای زنبور عسل، بخصوص حس بینایی و تشخیص رنگهای مختلف اظهارنظرهای قاطعی کنیم و به کمک آزمایشهای مختلف، وضع و قدرت تعداد دیگری از حسها مثل حس شنوایی، بویایی، لامسه و… تا حدودی روشن شده است.
وی گفته: تحقیق درباره حواس مختلف زنبور عسل در قرنهای اخیر و در آزمایشگاههای مختلف جهان نشان میدهد که در زنبور عسل حسهایی وجود دارد که در انسان دیده نمیشود.
دکتر قاضی سپس در مورد حس شنوایی زنبور عسل، اضافه کرده: اگر مقصود از شنوایی دریافت امواج صوتی بسیار توسط عضو خاصی از بدن و تبدیل آن به صدا باشد، یعنی همان کاری که گوش در بدن انسان و سایر پستانداران انجام میدهد، چنین عضوی در زنبور عسل وجود ندارد و زنبور عسل اصلا گوش ندارد.
وی افزوده: هرگاه زنبور روی جسم سخت و محکمی مثل تخته ایستاده باشد و ضربهای به تخته وارد شود، فورا عکسالعمل نشان داده و خود را جمع و یا پرواز میکند، ولی این دلیل بر شنیدن صدای ضربه بوسیله زنبور نیست، بلکه وی به وسیله دست و پاهایش و بعلت ظرافت فوقالعاده آنها تنها امواج لرزشی را حس کرده و واکنش نشان میدهد.
وی در ادامه توضیح داده: به کمک آزمایشهای متعدد معلوم شده که زنبورها فقط امواج با طول موج خیلی بلند که مربوط به صداهای کلفت است را دریافت کرده و در مقابل آن واکنش نشان میدهند، این موضوع باز هم دلیل بر داشتن حس شنوایی و گوش نیست.
دکتر قاضی همچنین تاکید کرده: زنبورها قادر نیستند بین صداهای کلفت مختلفی که دریافت میکنند فرق گذاشته و تفاوتهایشان را درک کنند.